Bizakodó építészek, borúlátó gazdák

Vágólapra másolva!
Az Ecostat nemzetgazdaság szintű összevont bizalmi mutatójának értéke szeptemberben 46,7 százalék, fél százalékponttal alacsonyabb az előző kéthavi értékénél. Az ágazati szintű konjunktúra felmérés szeptemberi eredményei alapján több szakterületen negatív változás következett be, bizalomerősödést csak az építőiparban mértek.
Vágólapra másolva!

Az Ecostat szerint az ágazati eltérések nem túl jelentősek, a nemzetgazdaság elmúlt félévi fejlődése kiegyensúlyozottnak tűnik. A kiemelt ágazatok lassan javuló fejlődési kilátása a globális gazdaságból begyűrűző negatív hatásokkal indokolható, ehhez járul a költségvetés elfogadását megelőző bizonytalanság.

A mezőgazdaság szeptemberi bizalmi mutatója jóval alacsonyabb a korábbi értékeknél. A konjunktúra index alapján úgy tűnik, hogy az agrárium gazdálkodó szervezetei az idei kiváló eredmények után nem bíznak abban, hogy jövő évben ezeket az eredményeket meg tudják ismételni.

Az összegzés alapján az idei gazdasági növekedéshez jelentős a mezőgazdaság hozzájárulása. Egy év alatt az ágazat mintegy harminc százalékkal növeli kibocsátását, az eredmények a növénytermesztésben, a gabonafélék, az olajos növények és a gyümölcsfélék termesztésében jelentkeztek. Az állattenyésztés teljesítménye továbbra is alacsony szintű, érdemi változással a következő néhány évben nem számolnak.

Borólátóak a kereskedők is

Az idei júliushoz és augusztushoz viszonyítva jelentősen gyengült a kereskedelmi vállalkozások bizalmi várakozása. Az értékesítés volumene az első két negyedévben csökkent, a szakma teljesítménye valamennyi árufőcsoportban visszaesett. A kereskedelmi vállalatok üzleti kilátásai az év végére némileg javulnak, a fizetőképes kereslet fokozatos bővülése nyomán kismértékű forgalomnövekedésre lehet számítani.

Ez év végén és 2009 első hónapjaiban a feldolgozóipari vállalatok kedvezőtlenebb működési feltételekkel számolnak az első félévinél. Az ágazat szeptemberi depressziója összefügg az ipar egyre jobban lassuló növekedésével, a nagyvállalatok külső piacain tapasztalható keresletcsökkenéssel. A gyengülő termelési adatok arra utalnak, hogy ez idő szerint a belső kereslet nem képes ellensúlyozni az export eredmények gyengülését. Júliusban a feldolgozóipar legdinamikusabb szakágazata, a villamosgép és műszergyártás exportvolumene másfél százalékkal csökkent.

A kiemelt szektorok közötti összehasonlításban az építőipar az egyetlen olyan ágazat, ahol augusztushoz és a megelőző hónapokhoz képest nőtt a bizalmi mutató, erősödött a vállalkozások optimizmusa.

Uniós forrásokra számít az építőipar

A kedvező előrejelzések hátterében az uniós forrásokra alapozott beruházások beindítása áll, ami nyitánya lehet egy új építési konjunktúrának. Átütő erejű, az építőipar fellendülését eredményező beruházási hullám néhány nagy volumenű EU-s projekt indításától várható a közeljövőben - derül ki az Ecostat jelentéséből.

Az egyéb szolgáltatásokhoz sorolt vállalatok üzleti várakozása az utolsó öt hónapban széles skálán ingadozott. Szeptemberben a bizalmi mutató értéke több mint két százalékponttal esett.

A legfrissebb tényadatok alapján a szolgáltatások teljesítménye a második negyedévben stagnált, a korábban éllovas biztosítói kör teljesítménye visszaesett. A szolgáltató szektor szerény eredménye összefügg a fizetőképes kereslet alacsony szintjével.