Esik a dollár a Bush-beszéd után

Vágólapra másolva!
A dollár esni kezdett az euróval szemben csütörtök reggel, miután Bush amerikai elnök rendkívül borúlátó beszédet tartott a gazdaság helyzetéről, és Bernanke Fed-elnök is a stabilitást fenyegető veszélyekről szólt az előző nap. Bush - magyar idő szerint csütörtök hajnali háromkor elmondott tévéüzenete után reggel Londonban 1,4750-re esett a dollár az euróhoz képest, míg előző nap New Yorkban még 1,4621-en állt a kurzus.
Vágólapra másolva!

A Bush-beszéd a válságról szólt, és az elnök ki is mondta ezt a szót, az eddigi finomabb kifejezések után.

Bush beszélt arról is, hogy ha nem fogadja el az amerikai kongresszus a 700 milliárdos bankmentő csomagot, akkor bankcsődök és pénzügyi pánik következhet be.

Mindezek után a befektetők abban bíznak, hogy a Fed hamarosan csökkenti a kamatlábakat.

A devizapiacon mindez a dollár eséséhez vezet, hiszen az ebben a pénzben tartott összegek várhatóan kisebb nyereséget hoznak majd. A dollár két napja először esik az euróhoz képest.

A Commerzbank londoni elemzői szerint a dollár vesszőfutásának közel sincs vége, prognózisuk szerint a következő hetekben az euróhoz mért kurzus eléri az 1,50-es szintet.

Az angol font, a japán jen és a svájci frank is erősödött az amerikai devizához viszonyítva. Nem javította a hangulatot az amerikai lakásépítések vártnál nagyobb visszaesése sem.