Nagy béremelést kérnek a munkavállalók

Vágólapra másolva!
Még meg sem kezdődtek a jövő évi bértárgyalások, máris sztrájkfenyegetések borzolják a munkaadók és munkavállalók kedélyét - írja a Világgazdaság keddi számában. A BKV-nál és a Budapest Airportnál egyaránt könnyen elképzelhető, hogy munkabeszüntetéshez vezet a bérek körüli nézeteltérés, a MÁV-nál azonban egyelőre nincs közvetlen sztrájkfenyegetés.
Vágólapra másolva!

Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke szerint mivel jelenleg a minimálbér nettó értéke a létminimum szintjét sem éri el, ezen változtatni kell. A munkaadók által kritizált, többelemű minimálbérrendszert mindenképpen meg akarják tartani.

Szerinte a keresetek reálértéke emelkedésének - szemben a tavalyi évvel és az idei év első felével - el kell érnie a gazdasági teljesítmény növekedését.

Az orvosok 30 százalékos emelést akarnak

A Világgazdaság szerint Nyugat-Európához képest az egyik legnagyobb bérlemaradással jellemezhető szakma az orvosoké. Itt a kamara 30 százalékos emelést kér.

A BKV-nál nem kizárt, hogy októberben újabb sztrájkba kezdenek a dolgozók, a Budapest Airportnál pedig szeptember eleje óta bármikor életbe léphet a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet munkabeszüntetése - a Világgazdaság szerint.

A lap szerint egy német tanulmányból kiderül: a tavalyi csökkenés dacára az elmúlt nyolc év átlagában az U-tagállamok között az átlagos reálbérek növekedési ütemében az ötödik helyen áll Magyarország.