Válságban a magyar lemezipar

Vágólapra másolva!
Egyre nehezebb a zenei kiadók kereskedelmi tevékenysége, mert Magyarországon minden megvásárolt zenei cd-re legalább három-négy illegális másolat jut - írja szerdai számában a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt tíz évben az eladások száma majdnem a felére esett vissza, az átlagos forgalom kiadványonként egy-két ezer példányra zsugorodott. Nagyon nehéz érvényt szerezni a szerzői jogoknak is, mert a közvélemény nem tekinti lopásnak a kalózkodást - mondja Jeszenszky Zsolt, a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (Mahasz) és a ProArt munkatársa.

A legnagyobb gondot a fájlcserélő oldalakon terjedő illegális zenei másolatok jelentik. Emiatt a ProArt folyamatosan figyeli az internetet, és ha ilyen anyagok nyomára bukkannak, a szerverüzemeltetőket azok törlésére kérik. Szakmai vélemények szerint bár a jogszabályok megfelelőek és a bűnüldöző szervek munkája is kielégítő, a jogerős ítéleteknek még sincs elrettentő ereje - írja a Napi Gazdaság.

Jeszenszky szerint ugyanakkor 2008-ban várhatóan nem lesz visszaesés az előző évhez képest. A mulatós zene felfutása évekkel ezelőtt éppen azzal volt magyarázható, hogy a vásárlók e rétege nem fért hozzá az internethez, manapság pedig a musicalek iránti kereslet élénkült meg, mert az effajta zenét kedvelők szintén nem a fájlcserélő programokat keresik. A kiadók éppen ezért koncentrálnak ezekre a részpiacokra, mert a mulatós zenét és a musicaleket kedvelők szívesebben vásárolnak lemezeket.