Rekord infláció Horvátországban

Vágólapra másolva!
Horvátországban rekord magasra, 8,4 százalékra emelkedett júliusban az éves infláció - közölte csütörtökön a horvát statisztikai hivatal. A termékek és szolgáltatások közül leginkább a háztartási energia, valamint a közlekedési, szabadidős, kulturális és éttermi szolgáltatások árai emelkedtek, de erős volt az élelmiszerek árának növekedése is.
Vágólapra másolva!

A horvát fogyasztói árindexben mintegy 30 százalékot képviselő élelmiszerek drágulása éves szinten 14,7 százalékos volt. Ezen belül legnagyobb mértékben, 33,2 százalékkal az olajak és zsírok ára növekedett, a gyümölcsöké 21,6, a kenyér és gabonafélék ára pedig 19,8 százalékkal emelkedett egy év alatt.

A közlekedési szolgáltatások árai 10,7 százalékkal, az üzemanyagok ára pedig 22,5 százalékkal haladta meg a 2007. júniusi árakat. A háztartási energia ára átlagosan 10,4 százalékkal nőtt, a legnagyobb részt képviselő elektromos áram ára 17,6 százalékkal lett magasabb egy év alatt.

Horvátországban az elmúlt hónapokban folyamatosan emelkedett az éves infláció, áprilisban 5,7, májusban 6,4, júniusban pedig 7,6 százalékos növekedésről számolt be a horvát statisztikai hivatal.