Az eurózónában 4 százalék volt az éves infláció

Vágólapra másolva!
A fogyasztói árak éves szinten 4 százalékkal, a korábbi 4,1 százalékos becsült adathoz képest valamelyest lassabban nőttek júliusban az eurózónában. A szakértők azt várják, hogy az infláció az eurózónában ezzel tetőződött,és ezután már annak mérséklődése várható.
Vágólapra másolva!

Ennek ellenére jelenleg a 15 tagú euróövezetben az áremelkedések üteme messze meghaladja az Európai Központi Bank által kitűzött 2 százalékot, és emiatt korlátozott az EKB növekedési célú kamatmérséklésének lehetősége. Júliusban az eurózónában 0,2 százalékkal csökkentek júniushoz képest az árak - derül ki az Eurostat közzétett adataiból.

Júniusban az árak 0,4 százalékkal nőttek májushoz és 4,0 százalékkal az előző év júniusához képest. A szakértők júliusra 0,1 százalékos havi , illetve 4,1 százalékos éves áremelkedési ütemet vártak.

Az év eddig eltelt időszakában a közlekedési tarifák, az élelmiszer-és az ingatlanárak fejtették ki a legnagyobb mértékű inflációs nyomást, leginkább fékezőleg hatott a ruházati cikkek árcsökkenése. Júliusban az előző hónaphoz képest legerősebben a szabadidő-és kulturális szolgáltatások, a szállodai díjak és az éttermi árak növekedtek leggyorsabban, a ruha,a háztartási cikkek árai és a távközlési díjak fejtettek ki a leginkább inflációt mérséklő hatást.

Az energiaféleségek és az élelmiszerek árváltozását kiszűrő maginfláció 0,5 százalékkal csökkent júliusban az előző hónaphoz viszonyítva, és 1,7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Az eurózónában Hollandiában (3,0 százalék), Portugáliában (3,1 százalék) és Németországban (3,5 százalék) nőttek az árak a legkisebb mértékben, a leggyorsabban Szlovéniában emelkedtek évi 6,9 százalékkal.