USA: kisebb a foglakoztatottság a vártnál

Vágólapra másolva!
Az amerikai gazdaság mezőgazdaságon kívüli ágazataiban júniusban 62 ezerrel csökkent a foglalkoztatottság, a munkanélküliségi mutató 5,5 százalék volt.
Vágólapra másolva!

Az elemzők a munkanélküliséget 5,4 százalékon várták az előző havi 5,5 százalék után, a foglalkoztatottságot csak 55 ezer fővel valószínűsítették csökkenni, az előző havi, felülvizsgált, ugyancsak 62 ezres csökkenést követően.

Elemzők szerint a vártnál rosszabb adat tovább ronthatja a befektetői hangulatot, ami fokozhatja a részvényárak napokban tapasztalható csökkenését.

A Reuters által megkérdezett szakértők előzetesen 60 ezer munkahely elvesztésével számoltak, ami 2002 júniusa óta immár a leghosszabb visszaeső periódus; a tényleges adat csak egy árnyalattal nagyobb érték, 62 ezer lett; a júniusi munkanélküliségi ráta a várt 5,4 százalék helyett a múlt havival megegyező 5,5 százalék. A várakozásoknak nagyjából megfelelő adatok - éppen a rendkívül pesszimista előzetes értékelések miatt - kedvezően befolyásolták a meghatározó indexek mozgását.

Szerdán már a Dow és a- Nasdaq is a piac leszálló ágába, a "medvés" tartományba került - immár több mint 20 százalékkal eltávolodtak októberi csúcspontjaiktól. Még a határon túl, de attól nem messze alakul az S&P is: ez az index is nyomás alá került a banki veszteségek, az inflációs félelmek és a vásárlói bizalom gyengülése miatt.

A rövidített, kora délután (magyar idő szerint 19 órakor) befejeződő csütörtöki kereskedésben az árfolyamokat lehúzhatja az Nvidia Corp bejelentése, melyben második negyedéves eladásainak és profitjának előzetes értékét is alacsonyabbra helyezte. Indoklásul a világpiac helyzetét hozta fel, a befektetők válaszul elkezdték kiszórni a papírt, amely már az elektronikus kereskedésben 23,5 százalékot vesztett értékéből.

A határidős indexek ugyanakkor alig reagáltak az Európai Központi Bank kamatemelésére: az infláció leküzdése érdekében megtett lépés várható volt.

Ázsiában tovább gyengültek az indexek - a japán Nikkei például 0,2 százalékkal; értéke a mai eséssel tizenegyedik napja csökken - ez a leghosszabb veszteségsorozat egy 1954-es 15 napos visszaesés óta. Európában is érzékelhető a gyengülés: az FTSEurofirst 300 index 0,3 százalékkal került alacsonyabbra.

A határidős indexek közül az S&P 500 futures 1 ponttal nőtt, gyakorlatilag számított értékén alakult a foglalkoztatási adat megismerése előtt - később 7,5 pontra növelte többletét; a korábban egy ponttal mérséklődő a Dow futures 49 pontos többletet ért el, a Nasdaq 100 futures, amely a makroadat nyilvánosságra kerülése előtt 9 pontot vesztett, később már 5,5 pontos pluszban járt.