Az OMV pert indított a Mol ellen

Vágólapra másolva!
Új fejezetéhez érkezett az osztrák-magyar olajcsata, Európa legnagyobb jelenlegi cégegyesítési ügye. Az osztrák OMV olajvállalat ugyanis pert indított a Mol Nyrt. 2008. április 23-án megtartott közgyűlése valamennyi határozatának hatályon kívül helyezéséért - közölte a magyar olajtársaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján csütörtökön. A Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma az első tárgyalást 2009. január 21. napjára tűzte ki.
Vágólapra másolva!

Az OMV-nek 20,2 százalékos részesedése van a Molban. Az osztrák közeledést a Mol többször ellenségesnek minősítette korábban, az OMV viszont közös érdekekről, és egyenrangú egyesülésről beszél. A Mol menedzsment igyekszik ellenállni az OMV-nak, amely 30 ezer fölötti árat is kínált a jelenleg alig több mint 20 ezer forinton álló részvényekért.

A Mol saját részvényvásárlásokkal, és a magyar politika támogatásával is küzd az osztrák szándék ellen, többen azonban vitatják az ellenállás ésszerűségét, Magyarországon is. Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy a Mol védelmére hozott Lex Mol néven ismert törvény több pontjában is ellentétes lehet az EU szabadpiaci irányelveivel és jogszabályaival. A Lex Molhoz hasonló protekcionista szabályozások, így a Lex VW általában az Európai Bíróság előtt végzik, az igazságszolgáltatás malmai azonban itt is lassan őrölnek.

Nem hátrálnak

Az osztrák társaság annak ellenére sem hátrál ki a Molra tett ajánlatából, hogy a magyar olajtársaság részvényeinek árfolyama az elmúlt egy évben harmadával csökkent. Ezen kívül az Európai Bizottság (EB) is versenyjogi aggályairól tájékoztatta az OMV-t a közelmúltban. Az EB szerint a két cég egyesítése esetén kérdéses lenne a finomítói tevékenység és a marketing (ezen belül a kúthálózat, valamint a finomítói termékek nagykereskedelme) területén a tiszta verseny érvényesülése.

Az OMV most azon dolgozik, hogy az ügylet feltételeit a brüsszeli szempontokhoz igazítsa. Ha ez nem sikerül, akkor elképzelhető, hogy az osztrák cég nem kap engedélyt a Mollal való egyesülésre. A vizsgálat következő állomásaként július hetedikén zárt ajtók mögötti meghallgatást tartanak, de az ügy még akár évekig is eltarthat.

Forrás: TDCfinancial
A Mol-részvény árfolyama tavaly nyár óta (Forrás: TDCfinancial)