Kétéves mélyponton volt a BUX

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 124,94 pontos, 0,62 százalékos csökkenéssel, 20 091,75 ponton zárt csütörtökön, de napközben kétéves mélypontra, 19 817 pontra is csökkent. Az index utoljára 2006. június 26-án zárt 20 ezer pont alatt, akkor az index 19 744,96 ponton állt. A részvénypiac forgalma csütörtökön 19,16 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével gyengültek az előző napi záráshoz viszonyítva.
Vágólapra másolva!

Az Európai Központi Bank (EKB) 25 bázispontos kamatemelési döntése után kissé erősödött ugyan a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, de nem tudott tartósan 20 ezer pont fölött maradni, a BUX kétéves mélypontra süllyedt csütörtökön.

Illés László, a Quaestor Értékpapír Zrt. elemzője elmondta, hogy a nap legjelentősebb eseménye az Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntése volt, a pénzintézet negyed százalékponttal 4,25 százalékra emelte az irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumát. Hozzátette: a döntés leginkább a pénzügy szektort sújtotta, az OTP-részvény napközben 6000 forint alá süllyedt, de a kereskedés végére a korrekció hatására kevéssel nyitó értéke fölé emelkedett. Illés László szerint a Mol csütörtöki osztalék bejelentése nem hatott az olajpapír kereskedésére, a nap közepétől tapasztalt emelkedés csupán nagyobb vételi ajánlatokkal magyarázható.

Blahó Levente, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője úgy vélekedett, hogy a Mol csütörtöki kereskedésére vonatkozóan a papír alacsony - 2,57 milliárd forintos - forgalma miatt messzemenő következtetéseket levonni nem lehet.Hozzátette: szinte csak az OTP iránt mutatkozott érdeklődés, a bankpapír a következő napokban is folytathatja esését.Az elemző szerint a BUX csütörtöki csökkenését a magas olajár és a kedvezőtlen amerikai foglalkoztatottsági adatok is befolyásolták.Csaknem két dollárral 145,85 dollárig emelkedett az olaj tőzsdei jegyzése csütörtökön New Yorkban.

Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház üzletkötője szerint kizárólag a pesszimista nemzetközi hangulat, az amerikai másodrendű jelzálogpiaci válsággal elinduló kockázati étvágy csökkenése, az emelkedő olaj-, nyersanyag- és élelmiszerárak okozzák a BÉT gyengélkedését.

Hozzátette azonban, hogy ez nem magyar jelenség, világviszonylatban zuhantak a tőzsdeindexek és az egyes vállalatok sokkal jelentősebb veszteségeket kénytelenek leírni, mint például amennyi hitelt a válságban nem fizettek vissza az ügyfelek.A BÉT kis, nyitott piac, a külföldi befektetők pánikhangulata, menekülése, esetleg érdektelensége miatt esnek a részvényárak. Annak ellenére is, hogy a magyar cégek nem érintettek a válságban és fundamentálisan is erősek - mondta a kereskedő.

Sőre Balázs szerint lassan elfogynak az eladók, óriási szabad pénz halmozódott fel, amely majdnem egy időben áramolhat a tőzsdékre, ezzel az indexek nagyobb felugrását eredményezheti. Ez azonban csak akkor lehet tartós az üzletkötő szerint, ha az olajár csökken. Két évvel ezelőtt, szintén a nemzetközi hatások játszották a főszerepet a BUX esésében. A részvénypiacokat sújtó, több hétig tartó tőkekivonás után azonban negatív irányba hatottak a kormány bejelentett megszorító intézkedései is.

A BUX záróértékének alakulása az utóbbi két évben

Forrás: TDCfinancial
Forrás: TDCfinancial

OTP Bank részvényeinek árfolyama 68 forinttal 1,11 százalékkal 6032 forintra esett. A bank részvényeivel 11,75 milliárd forint értékben kereskedtek.

A Mol-részvények ára 100 forinttal 0,49 százalékkal 20 200 forintra mérséklődött, forgalmuk addig 2,58 miliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom 724 forinton zárt. Ez 5 forintos, 0,70 százalékos emelkedés az előző napi záró értékhez képest. A távközlési papírok forgalma 983 millió forintot tett ki.

A Richter árfolyama 280 forinttal, 0,86 százalékkal 32 200 forintra csökkent. A részvényekkel 1,60 milliárd forint értékben kereskedtek

Az Egis-részvények ára 100 forinttal, 0,65 százalékkal 0,65 forintra nőtt 293 millió forint forgalom mellett.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 39,18 ponttal, 1,75 százalékkal 2201,98 pontra esett vissza.