GVH: nem kartelleztek a brókerek

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nem talált bizonyítékot arra, hogy több brókercég egyeztetve emelte volna meg 2006 szeptemberében a határidős piaci tranzakciós jutalékait, így a GVH megszüntette a kartellgyanúval indított eljárást.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) 2006. szeptember 18-i hatállyal csökkentette egyes határidős tőzsdei termékek kötésegységeinek méretét. Ezzel egy időben több brókercég egyöntetűen 200-300 százalékkal megemelte a határidős tranzakciókból származó jutalék díjait.

A GVH gyanúja szerint alaposan feltehető volt, hogy az egységes jutalékemelésre a BÉT egy korábbi döntése miatt nyílt lehetőség. E döntés értelmében ugyanis a tőzsdén bármely szekcióban tevékenykedni kívánó brókercégnek a korábbi 5 millió forinttal szemben 30 millió forintos belépési díjat kellett megfizetnie. Feltehetővé vált, hogy e lépés miatt több külföldi és hazai vállalkozás nem tudott belépni a magyar piacra. A belépési feltételeket a BÉT kereskedelmi bizottsága, tehát közvetve a brókercégek dolgozták ki.

A GVH 11 brókercéget, valamint a Budapesti Értéktőzsdét vonta be a vizsgálatba. Érintett volt a Buda-Cash Brókerház, a Concorde Értékpapír, az Equitas Bróker, az Erste Befektetési Zrt., a Cashline Értékpapír, az Equilor Befektetési Rt., a HVB Bank Hungary, a Hamilton Tőzsdeügynökség, a Questor Zrt., a Magyar Takarékszövetkezeti Bank, valamint az Inter-Európa Bank.

A GVH végül nem talált bizonyítékot a kartellra. A közlemény szerint a díjváltozás időpontjának viszonylagos egybeesése adhatott ugyan gyanúra okot, azonban a GVH ellenkező bizonyíték hiányában életszerűnek tekintette, hogy a BÉT vezérigazgatójának kontraktus méreteket csökkentő határozata indokolta a díjváltoztatások időpontjának közeliségét.

A GVH vizsgálta azt is, hogy a BÉT egyszeri belépési díjainak megemelése alkalmas volt-e a befektetési szolgáltatók piacra lépésének megakadályozására. A börze az eljárás közben vállalásokat tett, így a GVH jogsértés megállapítása nélkül lezárta a BÉT elleni eljárást.

A tőzsde vállalásai értelmében az egyszeri belépési díj mértéke bármely szekcióba 2008. augusztus 1-jétől szekciónként nettó 10 millió forintra módosul. Amennyiben az új belépő három szekcióban kíván tagságot szerezni, és megfizeti ezek egyszeri belépési díját, azaz összesen 30 millió forintot, úgy a negyedik szekcióban belépési díj megfizetése nélkül szerezhet tagságot. A régi díjstruktúra alapján a 30 millió forint összegű egyszeri belépési díjat már megfizetett szekciótagok bármely szekcióba további díjfizetés nélkül beléphetnek.