A cseh állam a Skodát tolja

Vágólapra másolva!
Összesen 1,4 milliárd koronás infrastrukturális beruházással fogja segíteni a cseh állam a német Volkswagen konszernhez tartozó csehországi Skoda Auto autógyár termelésének a kibővítését. A megállapodást Miroslav Kalousek pénzügyminiszter és a Skoda cég vezetői Prágában írták alá - közölte kedden Ondrej Jakob, a tárca szóvivője.
Vágólapra másolva!

A pénzügyminisztérium ezt az állami támogatást azzal indokolta, hogy a közelmúltban hasonló támogatást kapott a költségvetéstől a másik két csehországi autógyár, a TPCA és a Hyundai is. A Kolín-i TPCA-ban tavaly már megindult, míg a Nosovice-i Hyundaiban az ősszel indul meg az autógyártás. Mindkét új autógyár tervezett kapacitása évi 300 ezer személygépkocsi.

A következő néhány évben tervezett állami beruházások fejében a Skoda azt ígéri, hogy bővíteni fogja termelését a Vrchlabíban lévő gyárában, s összesen mintegy 1800 új munkahelyet létesít az észak-csehországi régióban.

A kormány 820 millió koronát fordít a Vrchlabí környékén lévő úthálózat korszerűsítésére és rendbetételére, további 500 millióval pedig támogatni fogja a Skoda fejlesztési és oktatási intézményeinek a munkáját. A pénzt az állami költségvetésből és a privatizációs bevételekből teremti elő a kormány.

Vrchlabí környékén nagyon rosszak az utak, ami problémát okoz az ottani Skoda gyárnak és a helyi lakosságnak is. Mi a fejlesztést annak tudatában vállaltuk, hogy az állam segít megoldani ezt a problémát" - mondta korábban újságíróknak Radek Spicar, a Skoda külkapcsolatokért felelős igazgatója.

A Skoda autógyár tavaly 16 milliárd koronás adózott nyereséget termelt, ami rekordot jelent a cég történetében. A hazai és a külföldi piacokon összesen több mint 630 ezer Skoda márkájú autót értékesítettek.

A Vrchlabíban lévő üzem kibővítését a cég már az idei évben elkezdi. Ezt követően bővítik a termelési kapacitásokat Mladá Boleslavban és Kvasinyben is. E két város környékén a Královohradecky régió saját költségvetéséből is legalább 180 millió koronát fordít az úthálózat javítására. A beruházások már beindultak - jelentette ki Helmut Dohnálek, a régió elöljárója.

A Skoda autógyár ugyanakkor beruházási ösztönzést is kért az államtól; számára a legmegfelelőbb az adókedvezmény lenne. A kormány ezt a kérést is tudomásul vette, de konkrét döntés ebben az ügyben még nem született - tájékoztatott Martin Ríman, ipari és kereskedelmi miniszter.

A Hospodárské Noviny című mértékadó cseh gazdasági lap szerint a Skoda terveit a Volkswagen konszern németországi vezetése már jóváhagyta.

Nem ez az első eset, hogy a cseh állam besegített a Skodának. A Superb modellt gyártó Kvasinyban lévő üzem környékén a múltban egymilliárd koronát ruháztak be az infrastruktúrába, elsősorban a közlekedésbe.