Júniusban javultak a gazdasági kilátások

Vágólapra másolva!
Júniusban 4,8 százalékponttal nőtt és 56,6 lett a Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított értéke. A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) felmérései szerint a júniusi index értéke a második legmagasabb az idei év első félévében.
Vágólapra másolva!

A feldolgozóipar júniusi növekedési üteme nagyobb volt, mint egy évvel korábban (51,5), és egyben az elmúlt öt év legmagasabb hatodik havi indexe is volt. A június indexe nagyobb teljesítményjavulást mutat, mint az előző három év azonos időszaki értékeinek átlaga (51,6).

A második negyedévben az index értékének növekedési üteme (53,8) 0,6 százalékponttal meghaladta a folyó év első negyedévében tapasztalt szintet (53,2). A második negyedév növekedési üteme szintén meghaladta az elmúlt év azonos időszakának értékét (53,6) is, és az előző három év azonos időszakainak átlagát ugyancsak (52,9) felülmúlta.

A január-június időszak átlagos növekedése (53,5) 1,3 százalékponttal kisebb ütemű fellendülést mutat, mint a tavalyi év azonos időszaka (54,8). Ugyanakkor az első félév indexe 0,8 százalékponttal múlta felül az előző három év azonos időszakának átlagát (52,7).

A júniusi részindexek közül nagyobb növekedést jelez az új megrendelések indexe (60,2), májusi értékét 6,4 százalékponttal múlja felül, és az előző három év azonos időszakaival összevetve is nagyobb ütemű növekedésről tanúskodik (52,9).

A beszerzési mennyiség szintén bővült májushoz képest, a múlt havi értékéhez (56,9) viszonyítva 1,6 százalékponttal emelkedett júniusban (58,5). Így az index jelentősen meghaladja az előző év azonos időszakát (54,6).

Tíz százalékkal nőtt a termelési mennyiség

A termelési mennyiség index (61,1) értéke nagyobb növekedésre utal, és 10,0 százalékponttal haladja meg a májusi értéket. Emellett az első félévet záró hónap elmúlt három éves átlagát (52,8) ugyancsak felülmúlja. A beszerzési árak indexe (65,8) kisebb ütemű növekedést mutat az előző hónaphoz (69,1) képest, de a megelőző három év azonos hónapjainak átlagát (62,0) 3,8 százalékponttal múlja felül.

A feldolgozóipar júniusi szállítási átfutási idő (50,3) indexének előző hónaphoz képesti 0,3 százalékpontos emelkedése stagnálás utáni növekedésről tanúskodik, ami arra utal, hogy az elmúlt egy hónapban valamelyest rövidebb lett a kiszállítások ideje.

A kiszállítások alakulása kedvezőbb képet mutatott idén júniusban, mint az előző három év azonos időszakaiban (átlag: 49,9). Gyorsult a vásárolt készletek (57,5) növekedési üteme májushoz képest (56,6), és meghaladja a tavalyi év azonos havi értéket (56,4) is. Az elmúlt hónap késztermékkészletek indexe (54,0) stagnálás után növekedést jelez a késztermékkészletekben.

Három éve javulnak a külpiaci mutatók

A külpiaci mutatók együtt mozogtak, és egyaránt növekedést mutatnak: az importindex (55,2) enyhe, 0,3 százalékpontos emelkedése miatt nőtt. A növekedés üteme, és ez az érték nem csak az elmúlt év azonos időszakát (54,7), de az elmúlt három év azonos időszakainak átlagát is meghaladta (53,0).

Az exportindex (53,8) 1,6 százalékponttal múlta felül az ötödik havi értéket. A foglalkoztatási index júniusi értéke (51,6) 2,3 százalékpontos javulást mutat májushoz viszonyítva, és a korábbi csökkenést növekedés követi.

A júniusi érték tovább erősítette az első félévben tapasztalható növekedést (50,6), ugyanakkor 0,1 százalékponttal elmarad az előző három év azonos időszakainak átlagától (51,7).