Bíróság kérte a Humet-elnök előállítását

Vágólapra másolva!
Nem rendőrségi vizsgálat miatt keresték szentendrei lakhelyén a Civin Jánost, a Humet elnökét a rendőrök, hanem egy bírósági tárgyalásra kellett volna elővezetniük - közölte rendőrségi forrásra hivatkozva csütörtökön az MTI.
Vágólapra másolva!

A Humet szerdán azt tette közzé a Budapesti Értéktőzsde honlapján, hogy rendőrségi vizsgálat folyik a társaság elnöke ellen, melynek oka számukra ismeretlen.

A közlemény szerint Civin Jánosnál június 25-én vagy 26-án hajnalban több rendőr házkutatást vagy letartóztatást kívánt foganatosítani. Az eljárást tévedésből a szomszédjánál folytatták le.

A tőzsde "B" kategóriájában forgó Humet-részvények kereskedését csütörtökön felfüggesztette a tőzsde.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint nem rendőrségi vizsgálat miatt próbálták meg elővezetni a Humet elnökét, hanem a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) rendelte el elővezetését egy június 25-i bírósági tárgyalásra.

Belicza Andrea sajtóügyeletes elmondta: a szentendrei kapitányság járőrei ez alapján mentek ki egy szentendrei lakcímre június 25-én reggel 5 órakor. Ott azonban egy nő azt közölte a rendőrökkel, hogy már korábban megvette a lakást Civin Jánostól. A nő tájékoztatása szerint ugyanakkor a szomszédjában lakik a férfi lánya. A rendőrök itt is csengettek és kopogtattak, de senki sem nyitott ajtót - tette hozzá a sajtóügyeletes.

A sajtóügyeletes nem adhatott tájékoztatást arról, milyen ügyben rendelte el a PKKB a férfi elővezetését.

A Büntetőeljárásról szóló törvény szerint az elővezetés személyi szabadságot korlátozó intézkedés annak érdekében, hogy biztosítsák, hogy az érintett - vádlott vagy tanú - részt vegyen az eljárási cselekményen. Az elővezetés elrendeléséről a bíróság, az ügyész, illetőleg a nyomozó hatóság dönt, de a rendőrség hajtja végre.

A nyomozó hatóság az érintett embert az elővezetést elrendelő határozatban megjelölt helyre kíséri, ennek érdekében szükség esetén kényszert alkalmazhat. A hatóság rendelkezhet úgy is, hogy a rendőr az elővezetés foganatosítása helyett mindössze az érintett útba indulását ellenőrizze, ha megalapozottan feltehető, hogy az elővezetés célja ezzel is elérhető.