Veres foglalkozna a Robin Hood-adóval

Vágólapra másolva!
Magyarországon is érdemes foglalkozni az úgynevezett Robin Hood-adó bevezetésével, amely az energiaiipari cégek irreálisan magas energiaárakból származó extraprofitját adóztatná meg. Az így származó bevételt pedig szociális kompenzációra, elsősorban távhőtámogatásra használnák fel - mondta Veres János pénzügyminiszter.
Vágólapra másolva!

Az új különadó a Magyarországon energetikával foglalkozó néhány száz cégre terjedne ki a pénzügyminiszter szerint, s mértékét úgy kellene megállapítani, hogy ne fogja vissza a beruházásokat, ne legyen árnövelő hatású, s ne torzítsa a piacot - mondta a pénzügyi tárca vezetője. Veres János szerint a következő két hónapban el lehet végezni a szükséges társadalmi egyeztetéseket is, és a javaslat az őszi parlamenti ülésszakra az adócsomag részeként elkészülhet. A miniszter szerint ebből az adóból nehezen képzelhető el több tízmilliárd forintos bevétel.

A fuvarozóknak kicsivel jobb lehet

A pénzügyminiszter azt reméli, hogy a fuvarozókkal a megállapodás még a a Robin Hood-adóról szóló döntés előtt megszületik. A kormány a jövedéki adó mérséklését célzó kérésére még a nyári szabadságok megkezdése előtt válaszra számít Brüsszelből. Veres János elmondta: ha az Európai Bizottság pozitív döntést hoz, akkor a mértékekről is határozni fog. Magyarország azt kérte, hogy engedjék meg a fuvarozói gázolaj jövedéki adójának leszállítását az európai minimumszintig. A minimum adószint a benzinnél 359 euró/1000 liter, a gázolajnál 302 euró/1000 liter. Miután 2007 októbere első munkanapjának árfolyamát kell alkalmazni, ami 251,42 forint, a gázolaj esetében 9,10 forint az a különbség, amire Magyarország benyújtotta derogációs kérelmét.

Az élelmiszerárak áfacsökkentéssel való kompenzálására a pénzügyminiszter nem lát lehetőséget. Az uniós pénzügyminiszterek 2005 szeptemberében azt a közös álláspontot fogadták el - s ehhez tartja is magát valamennyi ország azóta -, hogy áremelkedésre egyetlen uniós ország sem reagál az adómértékek csökkentésével.

Nem hozott vagyonokat a drága üzemanyag

Veres János elmondta: a Pénzügyminisztérium (PM) számításai szerint az első négy hónapban a benzinből valószínűleg nem keletkezett többlet áfabevétel, mert a fogyasztás alacsonyabb volt. A gázolaj-fogyasztás ugyan a terveknek megfelelt, ám 90 százalékban olyan vevők használják fel, akik az áfát visszaigényelhetik, így itt mintegy 2 milliárd forint plusz bevételről lehet szó. A jövedéki adó fix összeg, a gázolaj esetében 85 forint, a benzinnél 103,5 forint literenként - hívta fel a figyelmet a pénzügyminiszter. Ebből nem csupán bevételi többlet nem keletkezett, hanem elmaradt a bevétel a várttól a kisebb benzinfelhasználás miatt.

Mol: Magyarországon már van Robin Hood-adó

A magyar szabályozás az úgynevezett Robin Hood-adó kérdésben már megelőzte az európai gyakorlatot: bányajáradék és extra bányajáradék címen a Mol már évek óta az európai átlag többszörösét fizeti a hazai gáztermelés után - közölte Somlyai Dóra, a Mol magyarországi kommunikációs vezetője. A Mol szerint ez példátlan mind a nagyságrend tekintetében, mind a logikáját illetően is, hiszen árfüggő, az árak növekedésével automatikusan emelkedik a bányajáradék, elvonva ezáltal a többletbevétel szinte teljes mértékét.

A Mol tájékoztatása szerint az általuk fizetett bányajáradék 2007-ben mintegy 100 milliárd forint volt, amelyből 66 milliárd forintot a gázár kompenzációs kasszába kell befizetniük. A magyar olajtársaság közlése szerint a Mol által fizetett bányajáradék-kulcs a legmagasabb Európában, mintegy tízszerese annak, amit például az OMV fizet Romániában a két és félszer nagyobb termelése után.