Külföldön kárpótolja magát az Egis

Vágólapra másolva!
Az Egis gyógyszergyár kelet-európai kivitele gyorsabban nőhet a FÁK-régiós exportnál - mondta Marosffy László vezérigazgató-helyettes csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján. A társaság 20 százalékra emelte a 2008-ra vonatkozó kelet-európai export-növekedési előrejelzését, középtávon pedig 15 százalékos bővülést vár.
Vágólapra másolva!

Oroszországban és a FÁK-országokban 15 százalékos növekedés az Egis célkitűzése 2008-ra és és a következő három évre is, annak ellenére, hogy a jelenlegi üzleti év első hat hónapjában 24 százalékos volt a bővülés e relációban. A belföldi értékesítés viszont idén 8-10 százalékkal alacsonyabb lehet a tavalyinál, de a következő három évre már elképzelhető a forgalom 3-4 százalékos növekedése.

A nyugati késztermék kivitelben idén 10 százalékos forgalombővülést prognosztizált Marosffy László, és a következő egy-két évben ennek a szinten tartását valószínűsítette. Szavai szerint a nyugati hatóanyag kivitel 2008-ban 50 százalékkal nőhet, és elérheti a 75 millió dollárt, a következő években viszont csak 50-55 millió dolláros forgalmat

Az üzleti év második negyedévét elemezve a vezérigazgató-helyettes elmondta: a belföldi piacon a gazdasági környezet nem lett kedvezőbb, viszont az export dinamikusan nőtt minden piacon, kiemelkedő volt a bővülés Oroszországban és a kelet-európai piacokon. A szovjet utódállamokba irányuló kivitellel kapcsolatban megjegyezte, hogy a következő két negyedév bázisa nagyon magas. A kelet-európai régiót viszont a legstabilabban növekvő piacnak nevezte.

Kelet-Európában Lengyelország az Egis legnagyobb piaca, ahol a forgalmat a következő években 50 százalékkal növelheti az Anpharm lengyel gyógyszergyár generikus portfóliójának átvétele. Az Egis ez év áprilistól forgalmazza e termékeket, de a magyarországi gyártása csak 2009-2010-től kezdődik el.

Az Anpharm a Servier (az Egis fő tulajdonosa) és az Egis 75,3 illetve 24,3 százalékos tulajdonában volt. Az Egis februárban jelentette be, hogy a termékportfólió átengedéséért az Egis visszaadta a tulajdonában lévő Anpharm-részvényeket, amelyeket a lengyel társaság bevont. Az 55 millió zlotyra (4,05 milliárd forint) értékelt portfólión felül 22,4 millió zloty készpént is kapott az Egis a részvényekért cserébe. Ez utóbbi összeg - 1,642 milliárd forint - március végéig befolyt. A tranzakció teljes értéke meghaladja a 77 millió zlotyt.

Az Egis Gyógyszergyár Nyrt. az októberben kezdődött üzleti évének első félévében, nem konszolidáltan 5,845 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el, ami több mint kétszerese az előző év azonos időszakinál, az árbevétele 8 százalékkal 48,733 milliárd forintra emelkedett. A belföldi forgalom az október-márciusi időszakban 10 százalékkal csökkent, 14,67 milliárd forint volt, az export 35 százalékkal bővült, 197 millió dollár volt.