Bizakodóbbá vált a feldolgozóipar

Vágólapra másolva!
Javuló bizalmi indexet jelez az idei első negyedéves feldolgozóipari konjunktúrateszt. A 62 pontos mutató 2001. január óta a legmagasabb - áll a Kopint-Tárki legfrissebb összeállításában. A gazdaságkutató szerint a januárihoz képest a termelési prognózisok javultak, a rendelésállomány szintje relatíve magas, a késztermékeké viszonylag alacsony maradt.
Vágólapra másolva!

A feldolgozóipari vállalkozások helyzete és féléves kilátásai a vizsgált időszakban jobbak a januárinál, és kedvezőbbek az egy évvel korábbinál. A két - pénzügyi és reálfolyamatok, valamint szubjektív elemek által egyaránt mozgatott - index átlagaként számolt barométer januárhoz képest emelkedett, trendje, a januári visszaesés után, ismét emelkedőre váltott.

A reálfolyamatok alakulását kifejező bizalmi index ugyancsak javult. A mutató, amelyet 2001. január óta mér az intézet, a tavaly októberi 62 pont és a januári 60 pont után áprilisban 62 pont fölé emelkedett és elérte az elmúlt hét év legmagasabb értékét. A kedvező változásban az index mindhárom tényezője (termelési prognózis, rendelésállomány, készletek) szerepet játszott.

A következő öt-hat hónapra vonatkozó termelési prognózis áprilisban a januárinál kedvezőbb. A rendelésállomány szintje is javult - az export-rendelésállomány relatíve kedvező szinten maradása mellett - a belföldi rendelésállomány kismértékű javulása, illetve kevésbé negatív megítélése nyomán. A késztermék-készlet viszont januárhoz képest csökkent, szintje viszonylag alacsony.

A vállalkozások meghatározó kapacitásainak kihasználtsága 2008 januárjában csaknem 85 százalék, magasabb mind az októberinél, mind az egy évvel ezelőttinél. A kapacitás-kihasználtság következő 12 hónapra várt prognózisa - romlás után - javult az elmúlt hónapokban.

A foglalkoztatási prognózis is viszonylag kedvező, némileg több cég jelez foglalkoztatás-bővítési szándékot, mint amennyi csökkentést prognosztizál.

A magyar gazdaság helyzete a vállalati menedzserek megítélése szerint az elmúlt hónapokban romlott, így a vizsgált időszak végén újabb negatív mélypontra került. A rövid távú makrogazdasági kilátásokat illetően a vélemények ugyancsak pesszimistábbak a januárinál és az eddigi legkedvezőtlenebb októberinél - áll a Kopint-Tárki jelentésében.