Versenytorzító az Eximbank garanciája

Vágólapra másolva!
Brüsszel elutasította a magyar Eximbank kifejezetten a kis- és középvállalkozások számára kidolgozott exporthitel-biztosítást, mert az torzítaná a versenyt. Neelie Kroes illetékes EU-biztos szerint a tervezett bankgarancia-konstrukció elfogadhatatlan az uniós belső piaci verseny szempontjából - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A rendszer keretében az Eximbank rövid lejáratú exporthitel-garanciát nyújtott volna az évi kétmillió euró exportforgalmat meg nem haladó magyar kkv-k kiviteli ügyleteinek finanszírozására szánt hitelek vissza nem fizetése esetén. Kereskedelmi forrásokból idehaza nem vehető igénybe hasonló bankgarancia, ezért a tervezett intézkedést benyújtották elbírálásra a bizottságnak, amely 2007 júniusában indított átfogó vizsgálatot a terv ügyében - ez zárult le az elutasításról szóló csütörtöki bejelentéssel.

Sajnálatos, hogy az Európai Bizottság visszadobta az Eximbank tervezett új garanciatermékét, de Magyarország tudomásul veszi a döntést - kommentálta Bodnár Zoltán, az Eximbank Zrt. vezérigazgatója a Világgazdaságnak a brüsszeli lépést. Mint mondta: igaz ugyan, hogy ezen vállalati kör számára létezik egy hasonló termék, a Mehib Zrt. kockázatok ellen biztosító konstrukciója, de a garancia és a biztosítás nem ugyanazt a célt szolgálja. Az Eximbank - természetesen - ezután nem indítja be a terméket, a Mehib azonban továbbra is kínálja azt az érintett ügyfélkörnek.

A mostani döntéssel egy több mint kétéves folyamat végére került pont. A bizottság 2005 decemberében kiadott (2005/C 325/11. számú), a korlátozott exportforgalmú kkv-k részére állami hátterű, rövid lejáratú exporthitel-biztosításról szóló közleménye alapján indították meg idehaza a jogszabály-módosításokat, illetve ezt követően kezdte az Eximbank és a Mehib kidolgozni az annak szelleméhez illő terméket. A bizottság 2006-ban elfogadta a Mehib biztosítási termékét, s ennek megfelelően a Magyar Exporthitel Biztosító meg is kezdte a hazai kkv-k exportjának rövid lejáratú biztosítását. Az Eximbankét azonban "elmeszelték" - írja a Világgazdaság.