Tovább izmozik az OMV a Mol megszerzésén

Vágólapra másolva!
Az OMV osztrák olajtársaság reményei szerint olyan eredményt hoz az Európai Bizottság nyár végére lezajló versenyjogi vizsgálata a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Részvénytársasággal remélt egyesüléséről, amely nem jelent értékvesztést egy esetlegesen fuzionált cég számára.
Vágólapra másolva!

A Molban több mint 20 százalékos résszel bíró OMV annak ellenére kezdeményezte egy esetleges fúzió vizsgálatát Brüsszelben, hogy a magyar cég menedzsmentje egyelőre egyértelműen elzárkózott az egyesülés gondolatától. Nem jósolhatjuk meg a vizsgálat kimenetelét, de bízunk a versenyhatóságok objektivitásában és értékítéletében - mondta az osztrák vállalat szóvivője, Thomas Huemer magyar újságíróknak Brüsszelben. Huemer pénteken ismét védelmébe vette az egyesülési elképzeléseket.

A Mol jövő heti közgyűlésével kapcsolatban a szóvivő leszögezte: az esély lehet arra, hogy a magyar cég vezetése "nyisson", fedje fel a teljes részvényesi szerkezetet, és megmutassa, hogy figyel a részvényesek érdekeire. A múltban nem tapasztaltak nyitottságot a Mol részéről - tette hozzá a szóvivő, minden bizonnyal arra utalva, hogy a magyar cég nem kíván tárgyalni az OMV-ről az egyesülési felvetésekről.

Az Európai Bizottság a múlt hónap elején úgy döntött, hogy részletes vizsgálatot indít az OMV felvásárlására irányuló terveivel kapcsolatban, mert az elsődleges piaci vizsgálat szerint a tervezett ügylet számos piacon versenyjogi aggályokat kelthet.

Ezzel kapcsolatban Hernádi Zsolt, a magyar cég elnök-vezérigazgatója nemrégiben az MTI-nek Brüsszelben nyilatkozva úgy vélekedett, alátámasztotta a Mol versennyel kapcsolatos aggályait a bizottság említett döntése. Megerősítette, hogy a magyar cég álláspontja szerint az OMV terve nem szolgálja a fogyasztók érdekeit, ráadásul korlátozza a régióban lévő versenyt, mintsem egy hatékonyabb piac kialakítását elősegítené.