Délután erősödött a forint

Vágólapra másolva!
Reggeli megingása után hétfőn erősödött a forint. A budapesti bankközi devizapiacon az első márciusi kereskedési nap végén, hétfő délután 263,80/264,00 forint volt az euró árfolyama - a forint némileg erősödött a pénteki 264,10/30-hoz képest, és jelentősen javult a reggeli, 267 forinthoz viszonyítva.
Vágólapra másolva!

A kereskedők a reggeli gyengülést elsősorban a feltörekvő piaci devizákra általában is kiterjedő nemzetközi hatásokkal, az ázsiai részvénypiacokon jellemző visszaesés következményeivel, a jen erődösével, a kockázatvállalási hajlandóság csökkenésével magyarázták. A trendfordulót úgy ítélték meg, hogy az akár a piac sáveltörést követő turbulenciája utáni megnyugvás első jele is lehet.

Az euró/dollár áttört egy fontosnak tartott ellenállási szintet, az 1,5230-as technikai küszöböt, délután már 1,5270-es árfolyamszintről számoltak be. A forint így a kezdeti gyengélkedés után erősödni volt képes a dollárral szemben is: a dollár árfolyama hétfő délután 173,25/35 lett a pénteki 174,05/15 forint és a reggeli 174,60/80 forint után.

Folytatódott a hozamemelkedés az állampapírok másodpiacán. A kora reggeli kereskedésben 30-40 bázispontos emelkedés következett be, amit a kereskedők főként technikai okokkal magyaráztak - hozamcsökkenésre játszó nagyobb piaci szereplők pozíciózárási kényszerét és a kényszereladások trend-erősítő hatását emlegették. A kereskedők elmondása szerint az elsődleges forgalmazók kérésére rendkívüli tanácskozásra került sor, az ÁKK és a jegybank illetékeseinek részvételével. A megszületett egyezség szerint az ÁKK 25-30 százalékkal mérsékli idén várható kötvénykibocsátását, a továbbiakban a diszkont kincstárjegyek értékesítésének ad nagyobb súlyt. A bejelentés átmeneti megnyugvást idézett elő a piacon, amely ugyanakkor kereskedői szóhasználattal élve egyelőre még "halott": a nagy kilengések - ténye és lehetősége, illetve a nagy volatilitás hatására kialakult technikai természetű problémák - miatt számos szereplő visszafogottan üzletel. A hozamok délután már csak 25 bázispont körüli többletet mutattak, ami a reggeli elmozduláshoz képest jelentős javulást, ám mindenképpen magában rejti a trendforduló lehetőségét.