Biomassza üzemeket építene a Mabio

Vágólapra másolva!
Biomassza-erőművel kombinált környezetbarát bioetanol-gyártást szabadalmaztat a Magyar Bioenergetikai (Mabio) Zrt., amely partnercégekkel Magyarországon két, Romániában pedig egy ilyen üzemet tervez felépíteni összesen 300 millió eurós beruházással.
Vágólapra másolva!

Nemes Dénes, a társaság vezérigazgatója elmondta, hogy az új technológia olyan, a fosszilis energiahordozóktól teljes mértékben függetleníthető bioetanol-üzemek kialakítását teszik lehetővé, amelyek a gyártás mellékterméből hőt- és áramot termelnek. A cég a hónap elején adta be kérelmét a Magyar Szabadalmi Hivatalhoz, hogy levédessék a saját fejlesztésű technológiát.

A 6,3 millió euró jegyzett tőkéjű társaság először a Békés megyei Csabacsűdön, majd a Bács-Kiskun megyei Szabadszálláson, és a romániai Dolohoi mellett tervezi felépíteni üzemeit, ahol 2010 és 2012 között kezdődhetne meg fokozatosan a gyártás.

A cég üzleti terve alapján 2010-ben már 75 millió euró forgalommal számol az aktuális tőzsdei árakat figyelembe véve. A Mabio egy nemzetközi befektetési alappal, egy megújuló energiával foglalkozó gyártóval, és egy második generációs bioetanol fejlesztésével foglalkozó céggel együtt kívánja finanszírozni beruházásait, a költségek 10 százalékát az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázati forrásaiból remélik.

A csabacsűdi üzem környezetvédelmi engedélyeztetése most zajlik, a létesítmény előzetes engedéllyel már rendelkezik. A beruházó tervei szerint az üzem 2010-re épülhet meg 107 millió eurós beruházással.

A Mabio az üzemek helyszínein mintegy 800 millió forint értékben már megvásárolta a földeket. A teljes projekt megtérülését a cég vezetői 8 év alatt várják. A 30 hektáron épülő termelő üzem évente összesen 1,75 millió tonna kukoricát igényel alapanyagként, amelynek beszerzésére már megszülettek a beszállítói szerződések. A tervezett mennyiségű bioetanol-gyártásra tíz évre kötötte meg a cég megállapodásait a helyi kukoricakereskedőkkel és integrátorokkal. Az üzemek a saját energiaszükségleten felül a szomszédos településeknek a közüzemi energiaellátásába, főként a hőellátásba is be tudnak kapcsolódni.