Albán céget vehet a Mol

Vágólapra másolva!
Az albán nemzeti olajvállalat részvényeinek 85 százalékát veheti meg a Mol, és ezzel közel kerülhet a stratégiailag fontos dél-olasz piachoz - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Május 21-éig lehet benyújtani az ajánlatokat Albánia nemzeti olajvállalatának megvásárlására - derült ki a Financial Timesban tegnap megjelent hirdetésből. A két - egy egymillió és egy ötszázezer tonnás kapacitású - finomítóval rendelkező és az ország üzemanyag-nagykereskedelmét kezében tartó vállalat iránt a Mol is érdeklődhet. Somlyai Dóra, a Mol kommunikációs vezetője megerősítette, hogy a terület a Mol-csoport érdekkörébe eshet, az esetleges üzleti lehetőséget - ahogy a térségben minden hasonlót eddig is - figyelemmel kíséri a társaság.

Az albán gazdasági minisztérium az 5,3 milliárd lekes (11,4 milliárd forint) alaptőkéjű társaság részvényeinek 85 százalékát kínálja eladásra. A teljes egészében az albán kormány tulajdonában levő cég - amelynek küszöbönálló privatizációját másik két jelentős albán társasággal, az Insig biztosítóval és a Kesh nevű állami energiaszolgáltatóval együtt jelentették be - Sali Berisha, az ország miniszterelnöke múlt havi nyilatkozata szerint már július végére az új tulajdonos kezébe kerülhet. A finomító földrajzi elhelyezkedése egyébként a Mol-csoport számára vélhetően kedvező lenne, hiszen az IES megvásárlásával az észak-olasz piacon már jelen levő cég így igen közel kerülne az ország másik feléhez is - olvasható a Napi Gazdaságban.