Útfelújítás: 553 millió vissza

Vágólapra másolva!
A tavalyelőtti útfelújításokhoz kapott állami pénzből 553 millió forint visszafizetését indítványozta Tiba Zsolt főjegyző a Fővárosi Közgyűlés pénzügyi ellenőrző bizottsága hétfő délutáni ülésén, a támogatás felhasználásának jogszerűségéről lefolytatott vizsgálatok alapján. A Közép-magyarországi Régió Fejlesztési Tanácsa 580 millió forint felhasználásának jogszerűségét vitatta korábban.
Vágólapra másolva!

A főjegyző indítványát egyhangúlag elfogadva, a szakbizottság egyetértett azzal, hogy a közgyűlésnek indítványozzák a két összeg közti különbség, 27 millió forint céltartalékba helyezését. A pénzt, a régióval folytatandó további egyeztetések eredményétől függően, részben vagy egészben fizetnék majd vissza. Tiba Zsolt leszögezte, ha már muszáj, mivel közpénzekről van szó, mielőbbi visszafizetésre van szükség.

A testület kormánypárti és ellenzéki tagjai egyaránt elismerőleg szóltak a régió által feltárt 580 millió forintos követelés jogosságát elemző hivatali belső vizsgálat és a műegyetemi szakértők tanulmányának korrektségéről.

A főjegyző szerint főként adminisztratív jellegű problémák okozták a szabálytalan pénzfelhasználást. Nehezen magyarázható hibának tartotta, hogy becsült adatokkal pályáztak az állami támogatásra. Közölte, hogy "megfelelő felelősségre vonási eljárások indultak" ez ügyben a hivatalban. Három esetben már fegyelmi eljárás zajlik. Hangsúlyozva, hogy szándékosságot nem feltételez, rámutatott, az a legfontosabb, hogy lezárják a régió és a főváros közti pénzügyi vitát. Nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a munkajogi mellett, polgárjogi felelősség is felmerülhet ez ügyben a kivitelezőkkel és a lebonyolítókkal kapcsolatban.