Működik az európai pénzforgalmi övezet

Vágólapra másolva!
Hivatalosan megkezdte működését hétfőn az eurót saját pénzként használó országok egységes európai pénzforgalmi övezete (SEPA), amelynek végső célja, hogy területén olyan legyen a pénzforgalom, mintha egyazon országon belül bonyolódna.
Vágólapra másolva!

Az egységes övezet indulását az átutalási rendszer életbe lépésétől számítják, a tervek szerint jövőre kerül sor a beszedési rendszer átállítására. A mostani átállás a kormányzati szervek átutalásait is érinti.

A SEPA átutalási rendszerét azokban az országokban is használhatják, ahol a közös pénzt még nem vezették be, sőt Európai Unión kívüli országok (Izland,Norvégia, Liechtenstein és Svájc) bankjai is alkalmazzák. Magyarországon is a 11 bank (az OTP, az UniCredit Bank, a Budapest Bank, a Citibank, a CIB, a KDB, a K and H, az Erste, a Commerzbank, a Takarékbank és a WestLB) az övezet előírásai szerint fogadja és küldi majd az euróban zajló átutalásokat.

Az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank hétfőn Brüsszelben kiadott közös közleményben üdvözölte az egységes övezet indulását. Úgy vélték, hogy a közös európai pénz használatának logikus kiterjesztéséről van szó, amely versenyképesebbé és hatékonyabbá teszi a pénzpiacot.

Az övezetben hosszabb távon egyszerűsödnek, gyorsabbá válnak és olcsóbbak lesznek mind a vállalkozások, mind a lakosság számára az euróban történő átutalások. Brüsszeli tanulmány szerint az övezetben hat év alatt legalább 123 milliárd eurónyi hasznot hajthat az egységes működés, de az internet pénzforgalmi használatának gyors terjedésével ez akár a háromszorosára is rúghat.

A SEPA indulását az EU-tagországok pénzügyminisztereinek múlt heti találkozóját követően üdvözölte Veres János is.