Már az FBI is vizsgálja a hitelválságot

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok szövetségi hatóságai tizennégy társaságnál vizsgálódnak a jelzálog- és hitelpiaci válsággal összefüggésben - jelentette be Neil Power, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó főosztályának igazgatója kedden. Közben az amerikai képviselőház jóváhagyta az élénkítő csomagot.  
Vágólapra másolva!

Az FBI az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelettel (SEC) közösen dolgozik az amerikai gazdaságot megrázó válság hátterének feltárásán. A SEC eddig három tucatnyi vizsgálatot indított, köztük az UBS svájci bank, a Morgan Stanley, a Merrill Lynch, a Bear Stearns amerikai befektetési bankok, valamint a legnagyobb amerikai kötvénybiztosító, az MBIA ellen.

Neil Power közölte, hogy 14 társaságnál folytatnak vizsgálatot, ezek között fejlesztők, jelzáloghitelezők, beruházási bankok és kötvénybiztosítók is vannak. Nem nevezte meg egyiket sem, csupán annyit mondott, hogy a gyanúsítások köre csalástól kezdve a bennfentes kereskedés gyanújáig terjed.

Pénzügyi források közlése szerint a szövetségi hatóságok New York és Connecticut államban is vizsgálják annak lehetőségét, hogy a Wall Street bizonyos pénzintézetei eltitkolták a kockázatos jelzáloghitelekről szóló információkat a befektetők előtt

Kedden a képviselők elfogadták az élénkítő csomagot

Az amerikai képviselőház jóváhagyta kedden a gazdaság élénkítését célzó csomagot, amely elsősorban a középosztály megsegítésére épít. A 385-35 szavazati aránnyal elfogadott program alapján 146 milliárd dollárt osztanak vissza lakossági adó-visszatérítés, üzleti beruházásokat segítő adókönnyítések, átmeneti adóhitelezés, illetve egyéb ösztönző kormánykiadások formájában. A magánszemélyek összesen mintegy 100 milliárd dollárt kapnak, a vállalkozásokat pedig közel 50 milliárd dollár értékben segítik fiskális intézkedésekkel.

A Fehér Házzal kötött megállapodás alapján az évi 75 ezer dollárnál nem többet kereső egyének, valamint a 150 ezer dollárnál nem nagyobb jövedelemmel rendelkező családok részesülnek adó-visszatérítésben már most tavasszal. Egy személy maximum 600 dolláros visszatérítést kaphat, a családok 1200 dollárt. A családok ezen felül gyerekenként 300 dolláros segélyben részesülnek.

Ahhoz, hogy a törvény életbe lépjen, a szenátus jóváhagyására is szükség van. A szenátusban azonban nem tartják elégségesnek a csomagot, s a pénzügyi bizottság szerdán saját javaslatról tárgyal. Bár ennek összege nagyjából egyezik a képviselőház által jóváhagyott programéval, a prioritások kicsit mások. Ha a bizottság jóváhagyja az elképzeléseket, az már szerda este a szenátus elé kerülhet.

A Bush-kormány és a törvényhozás képviselői január közepe óta tárgyaltak arról, miképpen lehetne valamekkora összeget visszajuttatni a fogyasztók pénztárcájába, hogy ne csökkenjen a vásárlói költekezés és ezzel mérsékelni lehessen a gazdaság növekedésének lelassulását. Egyre több elemző figyelmeztet: a jelzálog- és hitelpiac válsága recesszióba taszítja a gazdaságot.