Százmillió dolláros fejlesztést tervez a Teva

Vágólapra másolva!
A Teva Magyarország Zrt. 100 millió dollár értékű kapacitásbővítő beruházást tervez Magyarországon, amihez egyedi kormánydöntéssel szeretne támogatást kapni - erősítette meg a Világgazdaság hírét Gábor Péter, a Teva Magyarország üzletfejlesztési igazgatója. A helyszínről az anyacég igazgatósága dönt, és valószínűleg Debrecenben valósítanák meg.
Vágólapra másolva!

A tervek megvalósulásával megduplázódna a magyarországi kapacitás, és a többlettermelés teljes egészében exportra kerülne. A beruházásra a Teva csoport minden olyan európai leányvállalata pályázik, ahol termelés is folyik, így cseh-, lengyel- és írországi cégekkel versenyez a magyarországi Teva - mondta az igazgató.

A cég a Magyar Befektetésösztönzési és Kereskedelemfejlesztési Kht.-hez (ITDH) nyújtja be a támogatási pályázatot. Az egész procedura átfutási ideje fél-egy év - mondta Gábor Péter.

A Teva Magyarország Zrt. az izraeli Teva magyarországi holdingvállalata, amely a kereskedelmi és marketingtevékenységet központosítva végzi. A gyógyszergyártást a Teva Gyógyszergyártó Zrt. Debrecenben a volt Biogal, Gödöllőn a korábbi Human oltóanyag termelő telephelyén végzi, Sajóbábonyban hatóanyagot gyártanak.

A Teva a Biogal 1995-ben történt megvásárlása óta 520 millió dollárt fordított a magyarországi beruházásaira és 110 millió dollárt kutatás-fejlesztésre - mondta az üzletfejlesztési igazgató.

A hétmilliárd forint beruházással megvalósult sajóbábonyi hatóanyagüzemet 2005-ben adták át, 2006-ban pedig Gödöllőn hoztak létre logisztikai bázist, amely közel kétmilliárd forintba került. A folyamatos technológiai fejlesztések saját erőből valósulnak meg. Erre 2007-ben 32 millió dollárt költött a vállalat, kutatás-fejlesztésre pedig ennek mintegy felét.