Olasz megafrigy rendezte át a magyar bankpiacot

Vágólapra másolva!
Jelentősen átalakította a magyar bankpiacot a CIB Bank és az Inter-Európa egyesülése. A fúzióval a CIB Bank várhatóan az ország második legnagyobb pénzintézetévé vált. A két bank azért olvadt össze, mert olasz anyacégeik korábban Intesa Sanpaolo néven egyesültek. Az egysülés után a CIB Banknak 10,3 százalékos piaci részesedése és 140 tagú fiókhálózata lett.
Vágólapra másolva!

Az év kezdete óta a CIB Bank Zrt. néven egyesült pénzintézet mérlegfőösszege 2400 milliárd forint körülire becsülhető. Így ennek alapján az egy évvel korábban még csak az ötödik helyen számon tartott CIB Bank a K&H Bankot, az MKB Bankot és az Erste Bankot megelőzve az OTP Bank után az ország második legnagyobb pénzintézetévé nőtte ki magát.

A "házasságba" a 2007. június 30-i - nem konszolidált - adatok szerint a CIB Bank 116,34 milliárd forint, az Inter-Európa Bank pedig 19,592 milliárd forint saját tőkét visz; az egyesült társaság saját tőkéje 135,931 milliárd, jegyzett tőkéje 47,519 milliárd forint.

Az Inter-Európa Bankkal kiegészülő CIB Bank mérlegfőösszeg szerinti piaci részesedése 10,3 százalék, a teljes ügyfélállomány szerinti részesedése 12,6 százalék, a teljes ügyfélbetét-állomány szerinti részesedése pedig 11,8 százalék - érzékeltette a frigy okozta változásokat Török Lászlónak, a CIB Bank Zrt. néven egyesült pénzintézet vezérigazgatója. Surányi György, a bank elnöke egy korábbi alkalommal 10,5 százalékos részesedést említett. Az eltérés elsősorban azzal magyarázható, hogy a bankvezérek az egész magyar bankrendszer összesített mérlegfőösszegét akkor sem tudták pontosan megjósolni, ha saját bankjuk minden adatát tökéletesen előre tudták volna jelezni.

A fúzió hozadéka 7 milliárd forint

Az Inter-Európa Bank szolgáltatásai közül az eBroker, a nyugdíj-előtakarékossági számla és a költözési hitel bekerül a CIB termékkínálatába, összehangolják a kondíciókat, ésszerűsítik a termékszerkezetet. A vezérigazgató szerint az általa irányított banknak már 2009-ben 7 milliárd forint haszna származik az egyesülésből, a fúzió költségei pedig ennek mintegy felét teszik ki.

Az egyesült bank székhelye a korábbi CIB Bank Medve utcai székháza

Az egyesült pénzintézet székhelye a korábbi CIB Bank Medve utcai székháza lett, a lakossági üzletágat a Petrezselyem utcai, a vállalati üzletágat a Szabadság téri épületből irányítják. Az pedig már hetekkel korábban eldőlt, kik lesznek az egyesült bank vezetői. A 10 fős felső vezetésből 8 főt a CIB, kettőt az Inter-Európa adott.

A két bank 3800 fős létszámából mintegy 200-an váltak feleslegessé. Ám a terjeszkedés miatt, a következő év végén a CIB Banknak ugyanúgy, mintegy 3800 alkalmazottja lesz, mint az idei év végén az egyesülő bankoknak.

Itáliában a legnagyobbak lettek

A CIB Bank tulajdonosa, a Banca Intesa és az Inter-Európa Bank tulajdonosa, a Sanpaolo IMI 2007. január 1-én egyesült Olaszországban. Corrado Pasera vezérigazgató április 14-én jelentette be a külföldi leánybankok egyesülését Milánóban. A Banca Intesa az után fordult a San Paolo felé, hogy Olaszország negyedik bankja, a Capitalia elutasította megkeresését.

A két pénzinéztezet egyesülésével tavaly január elsején létrejött óriás banknak Olaszországban 11 millió ügyfele van. A bankcsoport 2006 végi mérlegfőösszege 577 milliárd eurót tett ki. Az így létrejött bankcsoport piaci értéke alapján Európa hatodik legnagyobb pénzintézetévé vált, részesedése az olasz bankpiacon 20 százalék körüli és mintegy 64 milliárd eurós piaci értékével megelőzi Olaszország legnagyobb pénzintézetét, a korábbi piacvezető UniCredit Bankot.

A tulajdonosok az egyesüléstől 2009-ig az adózás előtti profit 1,3 milliárd eurós növekedését várják. Az összeolvadás miatt a két banktól 5200 embert bocsátottak el - a Sanpaolótól 2800-at, az Intesától 2400-at - a szakszervezetekkel létrejött megállapodás alapján. A leépítés a két bank foglalkoztatottjainak mintegy 6 százalékát érintette A létszámcsökkentés révén a megtakarítás mintegy 360 millió eurót tett ki.

A vállalati üzletágat a Szabadság téri épületből irányítják

Az IEB a tőzsdéről is kilépett

Magyarországon a CIB Bank ás az Inter-Európa Bank 2007. június 25-én döntött az egyesülésről. Török Lászlót, a CIB Bank vezérigazgatóját 2007. július 16-án nevezték ki az Inter-Európa bank vezérigazgatójának is. A bankok közgyűlése pedig 2007. szeptember 27-én fogadta el az egyesülést.

A két bank egyesülése miatt kivezették az Inter-Európa Bank részvényeit a Budapesti Értéktőzsdéről. A Sanpaolo IMI 2007. február elején 4074 forintos áron nyilvános vételi ajánlatott tett a papírokra. Az április 10-én lezárult vételi ajánlattal a Sanpaolo 97,325 százalékos befolyást szerzett a társaságban. A felvásárló a 90 százalék feletti részesedés megszerzésével jogot kapott a tulajdonába nem került részvények megvásárlásra is.

Giczi József