A jubileumi 50 forintos az év érméje lett

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank által 2006-ban kibocsátott jubileumi 50 forintos forgalmi érme, amely az 1956-os forradalomnak és szabadságharcnak állít emléket, lett az "Év érméje". A díj sorsáról a nagyközönség szavazatai döntöttek.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Krause Publications kiadó, a World Coin News magazin kiadója 25 éve szervezi a "The Coin of the Year" (Az év érméje) pályázatot, amelyen idén először közönségdíj is kiadásra kerül. A közönségdíj sorsáról a nagyközönség interneten leadott szavazatai döntöttek.

Az év érméje pályázatra negyven országból több száz nevezés érkezett 10 kategóriában. A pályázatra az előző évi kibocsátások nevezhetőek, így a 2007-es pályázatra a 2006-os év új kibocsátásaival lehetett nevezni.

A pályázati anyagok elbírálását nemzetközi zsűri végezte; így választották ki a szakmai kategóriagyőzteseket. Ezen kívül a nagyközönség számára is összeállítottak egy jelöltlistát, amelyen az 50 forintos magyar érme is szerepelt. "Az év érméje" közönségdíjasára végül több mint százezer szavazat érkezett a világ minden részéről.

A 2006-os jubileumi 50 forintos hátlapja Kósa István alkotása. (Az előoldal, mely Bartos István munkája, a forgalmi 50 forintos éremképével azonos.) Az éremkép a Magyar Nemzeti Bank által szintén az 1956-os forradalom emlékére kibocsátott 500 forintos emlékbankjegy grafikai tervén alapul, annak éremre "fordított" változata. A bankjegy grafikai tervét Pálinkás György, a Pénzjegynyomda munkatársa készítette.