Gyorsan nő a befektetési alapokban kezelt vagyon

Vágólapra másolva!
Csaknem 10 százalékkal 3094 milliárd forintra nőtt idén a III. negyedévben a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) tagjai által kezelt alapok összvagyona. Ez 21,8 százalékos növekedés az év eleje óta.
Vágólapra másolva!

Az idei III. negyedév során 24 új alap indult, egy megszűnt, egy pedig kikerült a Bamosz-körből. Az év eleje óta 62-vel nőtt az alapok száma. A negyedév során összesen 236 milliárd forint friss tőke érkezett az alapokba, ez az első féléves tőkebeáramlás közel másfélszerese. Az alapok teljesítménye a negyedévben 33 milliárd forintot, az év első 9 hónapjában 156 milliárd forintot jelentett a befektetőknek.

Szeptember 30-án a Bamosz tagjai 299 alapot kezeltek. Ebből 158 értékpapíralap, 119 származtatott alap, 22 pedig ingatlanalap és ingatlanalapok alapja volt. Ezek jelentős része nyilvános nyílt végű, a speciális alapok döntően zárt végűek, míg a zártkörű alapok száma 11.

Az utóbbi években trendszerűen csökkenő arány ellenére még mindig a nyilvános nyílt végű értékpapír befektetési alapok a legmeghatározóbb formái az alapoknak. A negyedév elején 145 ilyen alapot kezeltek hazai alapkezelők, a negyedév során pedig 6 új alap indult, illetve 3 zártkörű alapot nyilvánossá alakítottak.

A 153 alap vagyona 1995 milliárd forint volt 2007. szeptember 30-án, ami 8,3 százalékkal magasabb a megelőző negyedév végi értéknél. Az első kilenc hónap során az alapok vagyona 24,8 százalékkal nőtt. A negyedéves vagyonnövekmény 120 milliárd forint új befektetés, és az alapok 33 milliárdos hozamának eredményeként alakult ki. Az év eleje óta 281 milliárd forint új befektetés mellett az alapok 107 milliárd forint hozamot termeltek.

A zártkörű nyíltvégű értékpapíralapok száma hárommal, összesített vagyonuk 8,7 százalékkal csökkent a negyedév során. Ennek oka, hogy három zártkörű alapot nyilvánossá alakítottak át. A negyedév végén az 5 megmaradt zártkörű értékpapíralap összesített nettó eszközértéke 66 milliárd forint volt a zártkörű garantált alapok nélkül.

A harmadik negyedévében 13,6 milliárd forint tőkét vonzottak a zártkörű értékpapíralapok, ezen belül is a részvényalapok, míg a piaci teljesítmények mintegy 450 millió forinttal csökkentették a vagyont. Az év eleje óta a zártkörű értékpapíralapok vagyona 7,7 százalékkal nőtt.

A nyilvános nyílt végű alapok közül a legnagyobb csoport a pénzpiaci alapoké. A nyilvános nyíltvégű pénzpiaci alapok száma a negyedévben egy alap nyilvánossá alakításával nőtt, a negyedév végén 33 ilyen alapot kezeltek a Bamosz tagjai. A pénzpiaci alapok vagyona a negyedévben 8,2 százalékkal, az év első háromnegyedében 23 százalékkal nőtt.

A 3 hónapnál rövidebb átlagos hátralevő futamidejű alapokat a Bamosz kategorizálás szerint a likviditási alapok közé sorolja. A negyedévben az alapok száma nem változott, a negyedév során 13 likviditási alap működött. Az alapok vagyona 8,9 százalékkal nőtt a negyedév alatt, ez egyrészt 38 milliárd forint új befektetés, másrészt 9 milliárd forintnyi hozam eredménye. A negyedév végén az alapokban összesen 581 milliárd forint volt. Az év eleje óta az alapok száma kettővel, vagyonuk 25,8 százalékkal nőtt, ami 95 milliárd forint friss tőke és 24 milliárd forint hozam eredménye.