Nem a Barclays veszi meg az ABN Amrót

Vágólapra másolva!
A Barclays helyett valószínűleg a Royal Bank of Scotland tulajdonába kerül a holland ABN Amro csoport. A skót bank vezette konzorcium, amennyiben sikerrel jár, feldarabolja új szerzeményét.
Vágólapra másolva!

A brit Barclays Bank pénteken visszakozott a holland ABN Amro pénzügyi csoport megvételétől, arra hivatkozva, hogy nem kapott elég részvényesi támogatást. Ezzel a Royal Bank of Scotland vezette konzorciumra hagyja a felvásárlást.

A világ eddigi legnagyobb bankfelvásárlási ügyletének értékét 100 milliárd dollár körülire becsülik. A jelentések szerint a Barclays ajánlata 67,5 milliárd eurós volt, míg a vetélytárs 71,1 milliárdot ígért, ezért nem sikerült a brit banknak megnyernie a holland részvényeseket. Viszont kétszázmillió eurós bánatpénzzel vigasztalódhat, amely a közlések szerint bőven meghaladja a költségeket.

Eredetileg a felvásárláson hét hónapja dolgozó Barclays számított az esélyesebb kérőnek, mivel úgy tervezte, hogy egyben tartja a társaságot. Ám miután a két ajánlat közötti különbség napvilágra került, az ABN Amro menedzsmentje semleges álláspontra helyezkedett a leendő vevővel kapcsolatban.

Elemzők korábban úgy vélték, ha a Barclays kudarcot vall, maga is felvásárlási célponttá válhat, de az elmúlt hónapokban kibontakozott hitelválsággal ez a lehetőség egy időre biztosan lekerült a napirendről.

A Royal Bank of Scotland és partnerei (a holland-belga Fortis NV és a spanyol Banco Santander) ajánlata pénteken, déli egy órakor ugyan lejárt, de a részvényszámlálás egész hétvégén eltatrhat - írta a Reuters. Az ABN Amrónak szerdáig van ideje az eredmény kihirdetésére.

Ha a konzorcium tagjai sikerrel járnak, nagy feladat vár rájuk: fel kell darabolniuk, majd intergálniuk az 53 országban 4500 fiókot működtető ABN-t, és költségcsökkentő intézkedések segítségével bizonyítaniuk, hogy nem fizettek érte túl sokat. Úgy hírlik, az RBS-é lesz a befektetési üzletág és az ázsiai piac, a Banco Santander veszi át az olasz és brazil üzletet, a Fortis pedig Hollandiát.