Ősszel is csúcsot dönget az áramfogyasztás

Vágólapra másolva!
A szeptemberben várható csúcsfogyasztás miatt továbbra is többféle lépésre van szükség, hogy a zavartalan legyen a villamosenergia-ellátás - mondta Vinkovits András, a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Zrt. (Mavir) elnök-vezérigazgatója a Napi Gazdaságnak.
Vágólapra másolva!

A teendőkről tárgyalt kedden a villamosenergia-krízis munkabizottság. A testület feladata, hogy megteremtse az összhangot az áramellátásban közreműködő szervezetek között a csúcsfogyasztási időszakokban is.

A testületben részt vesznek az ellátás biztonságáért felelős intézmények és szervezetek: a gazdasági tárca, a Magyar Energia Hivatal, az erőművek, az áramszolgáltatók, a közüzemi ellátásért felelős MVM Zrt., a villamosenergia-kereskedők, a környezetvédelmi tárca, valamint a katasztrófavédelem képviselői.

A júliusi áramfogyasztási csúcsra felkészülve meghozott intézkedések nyomán a villamosenergia-rendszer működése zavartalan volt a legnagyobb fogyasztás idején is. A Mavir tartalékokat vett külföldről, valamint az áramszolgáltatók a vezérelt - úgynevezett éjszakai áramot használó - fogyasztókat a csúcsidőszakon kívül kapcsolták be. Ezeket az intézkedéseket szeptember végéig prolongálták - mondta Vinkovits.

A nyári csúcs sikeres kezelésében szerepet játszott az is, hogy az egyik erőmű nagy blokkjának karbantartását őszre halasztották. Bár a júliusihoz képest kevésbé problémás a szeptemberre várható csúcsfogyasztás, szükség van arra, hogy a karbantartásokat pontosan összehangolják az erőművek.

Nyáron a legnagyobb felhasználói igényt július 19-én mérték, amikor 6320 megawattnyi elektromos energiára volt szükség az országban (a 2006 nyári csúcs 6031 megawatt volt). A prognózis szerint az idén ősszel a csúcs 5800-6000 megawatt között alakulhat - mondta a Mavir első embere -, ami nagyban függ a hőmérséklet alakulásától.