Még milliárdokat fizettetne a főváros

Vágólapra másolva!
Az iparűzési adó alapjának kiszámításáról vitatkozik Budapest önkormányzata és egy sor építési vállalat. A pénzügyminisztérium a fővárosnak ad igazat, de bírósági ügy is lehet a nézeteltérésből - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Többmilliárdos nagyságrendű lehet az az összeg, amelyet be nem fizetett iparűzési adó címén követelhet a Fővárosi Önkormányzat a budapesti ingatlanfejlesztő cégektől. Az ingatlanfejlesztők másként számolták ki az iparűzési adó alapját, mint ahogy azt az önkormányzat adóügyi osztálya szerint kellene, így tetemes eltérés mutatkozott a beruházók és az adóhatóság által számított adóalapban, ezáltal a korábban megfizetett adóban is.

Futó Péter, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) társelnöke szerint az ingatlanfejlesztési projekteknél, lakásépítés esetében az évek óta alkalmazott gyakorlatnak megfelelően levonhatók a telekár, a tervezési és a reklámköltségek, s az alvállalkozóként dolgozó kivitelezőknek kifizetett kiadások. Ez utóbbi a vitatott pont.

Az önkormányzat szerint az alvállalkozókkal kötött szerződések tartalmukban nem felelnek meg az iparűzési adóról szóló törvényben leírt adóalap-csökkentő tételeknek, szerződéskötési hiányosságokról van szó - jelölte meg a probléma okát Illy Tibor, a Fővárosi Önkormányzat adóügyosztályának helyettes vezetője.Illy szerint vannak olyan vállalkozások, amelyek nem kérdőjelezik meg a számításukat, s befizetik a hátralékot.

A Pénzügyminisztérium szerint az alvállalkozói szerződésekre kifizetett összegek nem vonhatók le az adóalapból. Az MGYOSZ azonban nem hagyja annyiban, mint Futó Péter elmondta: a szövetség közvetlenül is megkeresi majd a minisztériumot, egyes tagjai pedig már bírósághoz is fordultak - áll a Világgazdaságban.