Cukorrépa dömping várható

Vágólapra másolva!
Az időjárás viszontagságai ellenére az Európai Uniós cukorrépa piacon rendkívül nagy termésre számítanak a gazdák. Január óta pedig több országban is csökkent a vetésterület. Magyarországon a kabai gyár bezárása és az aszály miatt az uniós átlagtól eltérően jóval kevesebb termésre számítanak a  termelők.
Vágólapra másolva!

Megközelítőleg 13 százalékkal nagyobb uniós cukorrépatermés várható az idén a tavalyinál, annak ellenére, hogy egy uniós rendelet miatt jelenősen csökkent a vetésterület - derül ki a Világgazdaságból.

A becslések szerint az idei termés elérheti a 117,8 millió tonnát, ez tulajdonképpen 7,3 százalékkal alacsonyabb érték a 2002-06 közötti évek termésátlagánál, de a tavalyi 103,9 millió tonnás eredményeket mindenképpen meghaladja majd.

Az EU-tagállamokban, ebben az évben 1,97 millió hektáron vetettek cukorrépát, ez 2,9 százalékkal kisebb az 2006-ban regisztráltnál és 12,6 százalékkal alacsonyabb a 2002-06-os évek átlagában bevetett területnél. Több állam csökkentette a területeket.

Az uniós cukorreform, amely minimálisra csökkentette a cukortermelésre fordított támogatást, 2006 július elsejétől négyéves átmeneti időt adott a termelőknek. Hazai szakértők szerint a miénknél csapadékosabb nyugat-európai időjárás lehet a magyarázata az uniós répatermés várható növekedésének.

Magyarországon az idén 38 ezer hektáron vetettek répát, szemben a tavalyi 50 ezer hektárt meghaladó termőterülettel.