Óriásfúzió lehet a lengyel olajiparban

Vágólapra másolva!
Miközben a Mol az osztrák felvásárlás ellen hadakozik, a lengyelek az orosz óriástól félnek. A két, egyesülésre készülő vállalatból az egyik már most Közép-Kelet-Európa egyik vezető olajcége.
Vágólapra másolva!

Egyesülne Lengyelország két vezető állami kőolajipari csoportja, a PKN Orlen - amely iránt korábban a Mol is érdeklődött - és a Lotos csoport. A fúzió nemcsak az egész ágazatra lenne jótékony hatással, hanem felvértezné a két céget egy esetleges ellenséges - elsősorban orosz - felvásárlással szemben - mondta a PKN elnöke a Rzeczpospolita című lapban.

Piotr Kownacki elmondása szerint a két vállalat együttes árbevétele elérné a 17 milliárd eurót, s összességében a részvények 40 százaléka továbbra is az állam tulajdonában maradna. Az Orlenben jelenleg az államnak 32 százalékos, a Lotosban 59 százalékos részesedése van.

A PKN tavaly 1,98 milliárd zloty (hozzávetőleg 130 milliárd forint) adózott eredményt ért el, árbevétele 53 milliárd zloty volt. A Lotos csoport nyeresége 680 millió zlotyt (körülbelül 44 milliárd forint) tett ki tavaly, árbevétele 13 milliárd zloty volt.

A Mol-csoport 331,4 milliárd forint nettó nyereséget ért el 2006-ban, ami 35 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi 244,9 milliárd forintnál. Finomítói kapacitásait tekintve a PKN Orlen már most Közép-Kelet-Európa egyik vezető olajvállalata, elsősorban a cseh Unipetrol birtoklásának és a litván Mazeikiu Nafta múlt évi megszerzésének köszönhetően.