Brüsszel perelhet a termékdíj miatt

Vágólapra másolva!
Hiába kifogásolták az italtermékek csonagolása után fizetendő termékdíjat a gyártók, mégsem történt az ügyben semmi. Az Európai Unió azonban komolyabban vesz az ilyen ügyeket. Ezt bizonyítja, hogy kötelességszegési eljárást indított pénteken az EU hazánkkal szemben az italtermékek csomagolására vonatkozó termékdíjtörvény miatt. Sőt akár az Európai Bíróság elé kerülhet az ügy.
Vágólapra másolva!

Brüsszel már 2005 októberében figyelmeztető levelet küldött ezzel kapcsolatban, miután az Italdobozgyártók Európai Szövetsége bepanaszolta a jogszabályt, azt állítva: az főleg a sörösdobozok gyártóira nézve hátrányos - írja a Népszabadság. Az Európai Unió illetékei most azért emeltek kifogást, mert úgy látják, hogy a jelenlegi rendszer a más EU-tagállamokból származó termékeket hátrányosan különbözteti meg.

Amennyiben Magyarország két hónapon belül nem tesz megfelelő lépéseket, az ügy az Európai Bíróság elé kerülhet - figyelmeztetett a bizottság, rámutatva: támogatja ugyan a környezetvédelmi szempontok érvényesítését a csomagolás adóztatásában, de csak akkor, ha ez nem jelenti a külföldi termékek diszkriminációját.

A környezetvédelmi a tárca illetékeseit meglepte, hogy az Európai Bizottság a jogszabály tartalmával kapcsolatban érdemi kifogást fogalmazott meg, a magyar álláspont ugyanis eddig arra épült, hogy a törvény alapvetően versenysemleges, és azt csak formai okok miatt bírálják Brüsszelben.