Sokat spórolt idén a gyógyszerkassza

Vágólapra másolva!
Közel 26 milliárd forinttal kevesebbet költött június 30-ig a gyógyszerek árának támogatására a biztosító, mint az elmúlt év első felében, a kifizetés 158,4 milliárd volt - tájékoztatta a Világgazdaságot Molnár Márk, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főosztályvezetője.
Vágólapra másolva!

A gyógyszerkiadás drasztikus csökkenését a forgalom visszaesésével magyarázta az OEP főosztályvezetője. A gyógyszerek dobozforgalma ötödével csökkent, ez 15 százalékos recept- és betegszámcsökkenéssel járt együtt. Ugyanilyen mértékben mérséklődött a táppénzes napok száma az idei első negyedévben, a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva.

Molnár Márk főként a terápiák változásával magyarázta a visszaesést. Úgy fogalmazott: a korszerűbb és azonos terápiás értékű gyógyszerekre történő átállás miatt csökkent a megvásárolt dobozok száma, hiszen, amíg a régebbi hatóanyagokból naponta több tablettát kellett bevenni, a modern készítményekből elég akár napi egy is. A legnagyobb mértékben egyébként a kiemelten támogatott orvosságok forgalma mérséklődött.

A biztosító az idei gyógyszerkiadásait 320 milliárd körüli értékre prognosztizálja, a gyártóknak pedig - a termékeikhez nyújtott tb-támogatás 12 százalékos megadóztatása és az orvoslátogatók után fizetett regisztrációs díj miatt - 30-35 milliárdot kell fizetni. Arról azonban, hogy idén eddig mekkora összeg folyt be a cégek adójából, az OEP-nek csupán közvetett adatai vannak, azt ugyanis az APEH tartja számon.

A gyógyszercégek sem tudják, hogy milyen többlet-befizetésekre számíthatnak. A törvény szerint ugyanis, amennyiben a 12 százalékos cégadóval megemelt idei gyógyszerköltségvetés nem fedezné a betegek gyógyszereinek támogatását, további befizetési kötelezettségük lenne.

Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke az OEP gyógyszerforgalmi adatbázisával sem elégedett. Ahhoz, hogy az egyes gyártók adózzanak, pontosan tudniuk kellene, mekkora öszszeget fizetett ki a tb az általuk forgalmazott orvosságokra. A magyar adószámmal eddig nem rendelkező külföldi gyógyszerforgalmazók egy csoportja pedig azt kifogásolja, hogy hónapok óta nem kapott adószámot az APEH-től, így fizetni sem tud.