Olcsóbb lesz külföldről mobilozni Európában

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió tagállamai és az Európai Parlament előzetes megállapodást ért el a mobiltelefonok roamingdíjának csökkentéséről. A várhatóan nyártól élő új díjakkal a jelenleginek mintegy felébe fog kerülni a külföldről indított hívás Európában.
Vágólapra másolva!

A friss európai alku értelmében legfeljebb 49 eurócentbe kerülhet mobiltelefonon hazatelefonálni egy másik EU-tagország területéről, és 24 centbe a hívás fogadása. Ezeket a limiteket azonban 2008-ban, majd 2009-ben tovább fogják csökkenteni. Ha az Európai Parlament (EP) tagjai és a távközlési miniszterek formálisan is támogatják a megállapodást, az új árak már a nyár folyamán hatályba léphetnek. Az Európai Parlament várhatóan a jövő héten szavaz a kérdésben, míg a távközlésért felelős miniszterek június 7-én tárgyalják a csomagot - számolt be a BBC.

Az EU német elnöksége azt akarta elérni, hogy a hívások kezdeményezésére legfeljebb 60 eurócentes, a hívások fogadására pedig maximum 30 eurócentes "tarifa-sapkát" alkalmazzanak. Az Európai Parlament eredetileg 40, és 15 eurócentes limiteket vezetett volna be.

Brüsszel akkor állt elő a roamingtarifák szabályozásának tervével, amikor tudomására jutott, hogy egyes külföldről indított mobiltelefon-hívások akár hatszor annyiba is kerülhetnek, mint országon belül. Brüsszel szerint a roamingdíjak jelenleg átlagosan egy euróra rúgnak percenként.

A tagállamok egy olyan rendszert akartak létrehozni, amivel a használók szabadon választhatták volna a korlátozott tarifákat. Az EP eredeti álláspontja pedig arról szólt, hogy a fogyasztókat automatikusan "rá kellene kapcsolni" az új tarifarendszerre, hacsak szándékosan nem választanak másik csomagot.