Vágólapra másolva!
Hitelaukciók keretében igyekeznek pénzt pumpálni a pénzpiacra a legnagyobb európai és amerikai központi bankok. Az elemző szerint ez az eddigi legjelentősebb lépés a hitelpiaci krízis ellen.
Vágólapra másolva!

Közös programot dolgoz ki az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, az Európai Központi Bank, valamint az angol, a kanadai és a svájci jegybank az idei hitelpiaci válsághoz hasonló jelenségek jövőbeni kivédésére.

A program lényege, hogy a jegybankok egymástól függetlenül új likviditásbővítő aukciókat hirdetnek, melynek keretében biztosítékok széles köre mellett nyújtanak hitelt a "hagyományos" nyílt piaci műveletekben részt vevő hitelintézeteknél szélesebb körnek.

Ily módon több szereplő több típusú biztosíték mellett juthat hitelhez. Az aukciók növelhetik a szereplők egymásba vetett bizalmát, újra normális mederben terelve a bankközi hitelezést. Az első aukciót már jövő hétfőn megtartják, 20 milliárd dollár értékben, 28 napos lejárattal.

Minderre azért van nagy szükség, mert a hitelpiaci folyamatok eredményeképpen a bankok kevésbé hajlandóak egymásnak hitelezni, így egy idő után feltehetően megemelnék a hitelkamatokat. Ez pedig az eladósodott lakosság körében a fogyasztás visszaeséséhez vezetne.

Az összehangolt jegybanki beavatkozásnak köszönhetően a jelentős reggeli hátrányt pillanatok alatt ledolgozva erős pluszban állnak az indexek - írta délutáni részvénypiaci riportjában a Takarékbank elemzője, Tapaszti Attila.

A jegybankok összehangolt akciója az eddigi legjelentősebb lépés a július óta tartó hitelpiaci krízis ellen. A lépést igen pozitívan értékelték a befektetők, hiszen a piacon az elmúlt időszakban a pénzügyi rendszerrel szembeni bizonytalanság okozta a legnagyobb aggodalmat, így a jegybankok "védőhálója" valamelyest segít enyhíteni a stabilitással kapcsolatos félelmeket.

A másik fő kockázati faktor az Egyesült Államok gazdaságának recesszióba süllyedése, aminek egyik oka a hitelezési kondíciók túlzott szigorodása lehet. Amennyiben ezt sikerül a jegybankoknak mérsékelniük, a recesszió esélye is tovább csökken - tette hozzá az elemző.