Brüsszelhez fordult egy Mol-befektető

Vágólapra másolva!
A brüsszeli EU-bizottsághoz fordult panasszal a Mol egyik londoni kisebbségi befektetője, amely szerint a magyar kormány "diszkriminatív" lépésekkel akadályozza a külföldi befektetői tulajdonszerzést a magyar olajipari vállalatban.
Vágólapra másolva!

A Centaurus Capital Limited nevű, londoni székhelyű intézményi befektető, amely 4,5 milliárd dollárnyi befektetői tőkét kezel, és a Molban is van részesedése, a cég sajtókapcsolati ügynökségének csütörtöki londoni közlése szerint közvetlenül Charlie McCreevy belső piaci ügyekért felelős EU-biztosnak küldött hivatalos panaszlevelet.

Ebben az áll, hogy "a (magyar) belső tőkepiac történetének eddigi legnagyobb részvény-visszavásárlási programja" után a magyar kormány "elfogadtatta a lex Molt ... amely nemcsak a Molt érinti, hanem módosítja az általános magyar társasági törvényt, jelentősen korlátozva a tőke potenciális szabad mozgását Magyarországon".

A befektetési csoport, az EU-biztoshoz intézett levél szerint, azt reméli elérni a panaszával, hogy a magyar kormány tartja magát az EU-jogszabályokból eredő kötelezettségeihez, és biztosítja a befektetők szabad hozzáférését a Magyarországon tőzsdén jegyzett vállalatok részvényeihez, függetlenül attól, hogy a befektetők székhelye melyik EU-tagállamban van.

A Centaurus elnök-vezérigazgatója, Bernard Oppetit, és vezérigazgatója, Randel Freeman által jegyzett levél szerint a cég "jól megalapozottnak" tartja panaszát, és úgy tartja, hogy az egybeesik az EU-bizottság által a "részvényesi demokrácia" erősítéséhez, a tagországok közötti szabad tőkeáramlás lehetővé tételéhez, és így az egységes európai piac biztosításához fűzött kívánalmakkal.

Randel Freeman már szeptemberben külön személyes levélben fordult Hernádi Zsolthoz, a Mol elnök-vezérigazgatójához és Csányi Sándor Mol-alelnökhöz is. A Centaurus által az MTI-hez akkor Londonban eljuttatott levél szerint a befektető cég "ragaszkodik" ahhoz, hogy a Mol vezetése hagyjon fel minden olyan kísérlettel, amely a potenciális OMV-tranzakció "aláásására" irányul.

A levél szerint a Centaurus független Mol-részvényesként nem támogatja azokat a vállalatvezetés által kialakított "struktúrákat", amelyek alapján "sok elemző úgy véli", hogy a vezetésnek gyakorlatilag 40 százaléknyi Mol-részvény felett van ellenőrzése.

A Centaurus szeptemberi levele szerint "rivális ajánlat hiányában" az osztrák OMV olajcég átvételi ajánlata "elég vonzó ahhoz", hogy közvetlenül a független részvényesek elé tárják, lehetővé téve, hogy ők és ne a Mol vállalatvezetése vagy a felügyelőbizottsága ítélje azt meg.

A londoni elemzői közösségben ugyanakkor bizonytalannak tartják az OMV-Mol tranzakció kimenetelét.

A Lehman Brothers napi európai részvényelemzési összeállításainak egyik néhány héttel ezelőtti kiadása szerint az OMV vezetésének látható célja a társaság növekedése akvizíciók révén, mindazonáltal az OMV-Mol vállalategyüttes kialakítása "jó eséllyel hosszasan elhúzódó folyamat lesz, és a siker távolról sem garantált".

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő nemrég kiadott londoni elemzése szerint a Mol június vége óta 505 milliárd forintot költött részvény-visszavásárlásra, annak érdekében, hogy visszaverje az OMV átvételi kísérletét. A Standard & Poor's szerint a részvény-visszavásárlások felemésztették a Mol pénzügyi mozgásterének jelentős részét.