Vágólapra másolva!
Az OMV félrevezető állításai miatt tárgyalásokat kezdeményez jelentősebb befektetőivel a Mol Nyrt. azért, hogy a magyar társaság álláspontját is megismerjék az ügyben azok, akiben bármilyen aggály merült fel a magyar cég magatartását illetően - mondta Ferencz I. Szabolcs, a Mol kommunikációs igazgatója. Az OMV érvei az egyesüléssel kapcsolatos szinergiákról nem valósak - közölte.
Vágólapra másolva!

A Mol részletes és megalapozott számításai szerint mindenki veszítene az ügyleten - mondta Ferencz I. Szabolcs. Az igazgató úgy vélte, hogy az OMV által korábban közölt 400 millió eurós előnyt semmi sem támasztja alá. Ferencz I. Szabolcs szerint félrevezető, hogy az OMV azt a látszatot kelti, mintha a versenyjogi engedélyek megszerzése nem jelentene gondot. Ezzel szemben a Mol részletes és megalapozott véleményekkel rendelkezik a tekintetben, hogy az egyesülés jelentős kényszerű eszközeladással és finomítóikapacitás-értékesítéssel járna együtt, ami növeli a tranzakció zárásának kockázatait is.

Az igazgató szerint az is félrevezető, ahogyan az OMV beállítja a Mol alapszabályában lévő 10 százalékos szavazati korlátot. Szemben az OMV állításával, ez a szabály az EU egyetlen előírásával sem ellentétes, sőt, Európában több vállalat is alkalmaz a részvényesei által megszavazott, ilyen mértékű szavazati korlátot, mint például az osztrák áramcég, a Verbund. A Verbund esetében 5 százalékos a korlát. Az OMV korábban éppen azt a szintén osztrák társaságot akarta sikertelenül felvásárolni, amelyben az osztrák államot tulajdonosként szintén Martin Bartenstein gazdasági miniszter képviseli.

Várható, hogy a közeljövőben több alapkezelő is kérdéseket tesz fel a Molnak, illetve levelet küld a vezetőknek az egyesülés támogatásával kapcsolatban - mondták piaci elemzők az ügylettel kapcsolatban. Azt azonban látni kell, hogy több alapkezelő kifejezetten a szóban forgó ügylettel kapcsolatban vásárolt Mol-részvényt spekulációs célból, éppen ezért nem biztos, hogy ezeknek a véleményét kell a leginkább figyelembe venni - tették hozzá. Ezzel összefüggésben Ferencz I. Szabolcs elmondta, mivel a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szerint sincs OMV-ajánlat, nem tud érdemben reagálni egyes alapkezelőknek az ajánlattal kapcsolatos felvetéseire.

Kóka: "Be kell tartani a szabályokat!"

"Minden nyilatkozatuk ellenére és az üzleti érdekeik tiszteletben tartása mellett nyomatékosan szeretném felhívni Bartenstein miniszter úr és Ruttensdorfer vezérigazgató úr figyelmét arra, hogy Magyarországon minden befektetőnek be kell tartania a tőkepiac szabályait, a jogállamiság normáit és az európai versenypiac követelményeit" - mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter. Ellenséges felvásárlási kísérleteket, szabálytalan akciókat tapasztaltak már a magyar tőkepiacon, az azonban rendkívül szokatlan, hogy mindez egy uniós ország kormányának politikai támogatásával történjen - tette hozzá a miniszter.

A magyar miniszter kifejtette: érti Martin Bartenstein osztrák gazdasági miniszter szándékát, egy osztrák állami cég be szeretne kebelezni egy magyar magánvállalatot, s ilyenkor az osztrák gazdasági miniszter feladatának érzi, hogy a politika összes fortélyát bevesse. Martin Bartenstein ezért lobbizik Budapesten, Bécsben és Brüsszelben az OMV ellenséges felvásárlási szándéka mellett és a Mol ellen. Az osztrák gazdasági miniszter most azt tanácsolja a magyar kormánynak, hogy államosítsa a Molt, ami rossz megoldás volna. Az üzleti eredmények sem igazolják az osztrák modellt - mondta Kóka János. A magántulajdonú Mol ma lényegesen hatékonyabb, gyorsabban növekvő társaság, mint az állami befolyás alatt lévő OMV. "Nem vagyunk érdekeltek egy regionális olaj- és gázmonopólium kialakulásában sem, Magyarország továbbra is az egyenlő feltételek mellett folyó verseny mellett van" - fejtette ki Kóka János.