Rahimkulov beolvasztja az ÁÉB-t

Vágólapra másolva!
Megszünteti befektetési szolgáltatási tevékenységét és beolvad a Kafijat Zrt.-be az ÁÉB, amely a napokban kapta meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) engedélyét ahhoz, hogy bankból befektetési vállalkozássá alakuljon.
Vágólapra másolva!

Az Általános Értékforgalmi Bank (ÁÉB) Megdet Rahimkulov orosz üzletember és családja tulajdonában van, a közvetlen tulajdonosok a Kafijat Kereskedelmi és Consulting Kft. (74,48 százalék) és a Firthlion Ltd. (25,52 százalék). A bank idén bejelentette: beszünteti a pénzügyi szolgáltatási tevékenységet, és befektetési szolgáltatóvá alakul át. A tőke nagy részét idén osztalék (99 milliárd forint) és tőkeleszállítás (8,754 milliárd forint) formájában kivonta a tulajdonos.

Az ÁÉB Zrt. egy ideje már csak papíron volt bank, fiókjait a hozzá tartozó ügyfelekkel és ügyfélállományokkal már korábban átadta a Magyarországi Volksbank Zrt.-nek. A banki működéshez szükséges tárgyi, személyi és technikai feltételeket, valamint a minimális szintű banki működést azonban fenntartotta az átalakulásig.

A felügyelet szeptember 27-ei dátumú határozatában engedélyezte, hogy a bank ÁÉB Befektetési Vállalkozás Zrt. (ÁÉB) néven, 3 milliárd forint jegyzett tőkével befektetési társasággá alakuljon át. A részvényesek pedig egy nappal később már arról döntöttek, hogy megszüntetik a társaság befektetési szolgáltatási tevékenységeit. A határozat a felügyelet engedélyének kézhezvétele napján lép hatályba.

Ezt megelőzően - szeptember 14-én - született egy másik közgyűlési határozat is: a társaság (akkor még bank) elvi döntést hozott az ÁÉB beolvadásáról a Kafijat Zrt.-be, és a részvényesek megbízták a menedzsmentet az átalakuláshoz szükséges vagyonmérleg- és vagyonleltár-tervezetek, az átalakulási terv, valamint az egyéb szükséges okiratok elkészítésével 2007. augusztus 31-ei fordulónappal.