Illegális baromfivágás Örkényben

Vágólapra másolva!
Illegális baromfivágást is működtető üzemre bukkantak a hatósági ellenőrök csütörtökön Örkényben, ahol 2 tonnányi húst foglaltak le - közölte a Helik Ferenc.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi és Pest megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc Biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának helyettes vezetője elmondta, hogy olyan, húsforgalmazásra engedéllyel rendelkező betéti társaság telephelyéről van szó, ahol a legális raktárhelyiség mellett működött a feketevágásra kialakított üzemrész. Itt egyelőre nem tudni hányan dolgoztak, mert a hatóság megjelenésére a dolgozók szétszaladtak.

Kiderült, hogy nincs az ideszállított élő állatnál feltüntetve a származási hely, hiányzik a kötelező állatorvosi ellenőrzés és egész sor más szabálytalanságra is fény derült - tette hozzá az igazgatóhelyettes. Így például a vágásnál használt kések fertőtlenítését nem végezték el, hiányzott a meleg víz, a falak csempézete, és a levágott állatok zsigerelésénél előírt higiéniás követelmények betartása is kifogásolható.

A hatóság a feketén vágott húst veszélyes hulladéknak nyilvánítva lefoglalta, csakúgy mint az üzemben talált, legálisan tárolt további 1 tonnányi árut. Ez ugyanis, mivel azonos térben volt az engedély nélküli tétellel, élelmiszerbiztonsági megfontolásból szintén fertőzésveszélyesnek számít - mondta a szakember.

A zárolt tételt megsemmisítésre elszállítják. Az üzemben fertőtlenítést rendeltek el. A bt. vezetőjére állategészségügyi bírságot vetnek ki, ez akár a 3 millió forintot is elérheti. Neki kell megfizetni a megsemmisítés költségeit is. A hatóság rendőrségi feljelentést tett a bt. vezetője ellen, egészségre ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés és engedély nélküli vágás büntettében - közölte Helik Ferenc.