Újabb hitelt kértünk és kaptunk

Vágólapra másolva!
Az Európa Tanács Fejlesztési Bankja (CEB) 150 millió euró kölcsönt nyújt Magyarországnak, az erről szóló szerződést pénteken Budapesten írta alá Raphael Alomar, a CEB kormányzója és Veres János pénzügyminiszter.
Vágólapra másolva!

ACEB egyúttal átadta a pénzügyminiszternek a bank Magyarországra vonatkozó, 2007-2009. közötti országstratégiáját, amelynek alapvető célja, hogy meghatározza Magyarország és a CEB közötti együttműködés kereteit.

Az országstratégia részeként a CEB a hároméves időszakban összesen 686 millió euró összegű hitelkihelyezést irányoz elő Magyarországnak, és egyrészt az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében megvalósuló területeken nyújt majd hiteleket Magyarországnak.

A mostani 150 millió euró hitel már ennek az együttműködésnek a része, elsődleges célként a mostani kölcsönszerződés a magyarországi lakásprogramok finanszírozását irányozza elő. A jelenlegi hitelből finanszírozni lehet majd egyebek mellett a panelprogramot is, illetve a lakások energiatakarékos korszerűsítését.

Raphael Alomar elmondta: a párizsi székhelyű CEB Európa legrégibb fejlesztési bankja, Magyarország 1998-ban csatlakozott a nemzetközi pénzintézethez. A csatlakozás óta a CEB Magyarország számára 1,2 milliárd euró összegű, 12 projekt finanszírozását szolgáló kedvezményes hosszú lejáratú hitel jóváhagyásáról döntött már. Ebből ez idáig 750 millió eurót kifizetett a CEB Magyarországnak.

A mostani három évre szóló országstratégia alapján a tervezett 686 millió euró összegű hitelkihelyezésből 351 millió euró kapcsolódna különböző európai uniós támogatással megvalósuló projektekhez, a fennmaradó 335 millió euró hitelből pedig önkormányzati fejlesztéseket, lakásprogramokat, illetve a roma integrációs programot is lehet majd finanszírozni. Általában húszéves futamidőre folyósít hitelt a bank. Ez esetben például a roma programra nyújtandó kölcsönnél 50 bázispontos kamattámogatást is biztosít. Kölcsöneit az EURIBOR alap folyósítja.