Megfejelte a bérajánlatát az Airport

Vágólapra másolva!
Meglepő fordulat Ferihegyen. Mégis több béremelést ajánl a tulajdonos Budapest Airport, mint amit a szakszervezet év elején követelt. A vezetőség korábbi ajánlatát megnövelte, jelenleg 5,5 százalékos alapbéremelést ajánl 2007-re, visszamenőleges hatállyal 2007. január 1-ig.
Vágólapra másolva!

Folytatódtak a bértárgyalások a Budapest Airport (BA) és a BA, valamint a Repülőtéri Üzemanyagkiszolgálási (RÜK) Kft. dolgozóit képviselő érdekképviseletek között. A tulajdonos ezúttal 5,5 százalékos alapbéremelést ajánl visszamenőleges hatállyal 2007. január 1-ig.

Ez az ajánlat meghaladja a szakszervezetek többsége által aláírt, 2006. február 8-i megállapodásban foglaltakat. Az a megállapodás kimondja, hogy az alapbéremelés mértéke 2007-ben az előző évi infláció plusz 1 százalék lesz. A Központi Statisztikai Hivatal a 2006-os évben a havi átlagos inflációt 3,9 százalékban állapította meg, amit az új ajánlat 1,6 százalékkal halad meg.

A javasolt béremelés összhangban van a légi közlekedési iparág más vállalatainál megvalósított béremelésekkel, illetve az Országos Érdekegyeztetési Tanács ajánlásával, ami a magánszféra vonatkozásában 5,5 - 8 százalékos béremelést javasol.

A BA menedzsmentje arra is felhívta a figyelmet, hogy 2002 és 2005 között jelentős béremelések történtek a Budapest Airport-nál, amelyek mértéke az országos átlag majdnem duplája volt. Ez azt eredményezte, hogy az alacsonyabb besorolású pozíciók jövedelme (alapbér és cafeteria juttatások együttesen) a piaci átlag felett helyezkednek el. Az elmúlt évek béremelései ráadásul az akkori, jelentős mértékű forgalomnövekedés idején történtek.

Dimitrios Gatsonis, a BA vezérigazgató-helyettese elmondta: "Szilárd meggyőződésünk, hogy ez az ajánlat, mely tényeken nyugszik, reális és fair. Minél előbb szeretnénk megállapodásra jutni az érdekképviseletekkel, hogy a felgyülemlett béreket, még augusztusban ki lehessen fizetni a dolgozóknak."

Mint ismeretes 2006. február 8-án a Budapest Airport menedzsmentje és a ferihegyi repülőtér öt reprezentatív szakszervezete jelentős megállapodásra jutott a társaság bérfejlesztéséről és átszervezéséről. A megállapodást az üzemanyag-kiszolgálási üzletág mintegy 70 alkalmazottját képviselő LDFSZ nem írta alá és többször is beszüntették a munkát.