Csökkent a Pannonplast bevétele

Vágólapra másolva!
A Pannonplast Nyrt. az év első felében konszolidáltan 6,272 milliárd forint nettó árbevételt és az egy évvel korábbi 664 millióval szemben 92 millió forint nettó nyereséget ért el a nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) alapján készült gyorsjelentés szerint.
Vágólapra másolva!

Az árbevétel 34,9 százalékkal esett vissza az előző év hasonló időszakához képest, mert a bázisidőszak adataiban még szerepelt az azóta értékesített műszaki műanyagüzletág és a tubusgyártó Tu-Plast gazdálkodása. A menedzsment értékelése szerint a 92 millió forint profit jelentős javulás a bázisidőszakhoz képest, figyelembe véve a múlt év első félévi egyszeri bevételeket és az idei félévi egyszeri ráfordításokat.

Az év első hat hónapjában a menedzsment több mint 150 millió forintot költött a társaság új stratégiája, a megújuló energia termelés előkészítésére és a csomagolási műanyagokat gyártó Pannonunion partnerének keresésére.

Az első félév adatai alapján az egy részvényre jutó nyereség (EPS) 171,3 forintról 24,3 forintra csökkent.

A második negyedévben az árbevétel 38,7 százalékkal 3,266 milliárd forintra csökkent, a nettó profit 29 millió forint volt, szemben az egy évvel korábbi 555 millió forinttal.

A Pannonplast befektetései között szereplő Synergon árfolyam-emelkedése és néhány korábban üresen álló ingatlan bérbeadása miatt az igazgatóság kismértékben megemelte az egy részvényre jutó becsült nettó vagyon nagyságát. A múlt év augusztusában 4500-4700 forintot becsültek, most 4700-4900 forintot.

A részvény pénteken lanyha, 34 millió forintos kereskedésben 6.300 forinton, az előző napinál 206 forinttal drágábban zárt. Az elmúlt 52 hétben az árfolyama 3111 és 6400 forint között mozgott.

A Pannonplast a gyorsjelentésben bejelentette, hogy az igazgatóság szeptemberben tervezi nyilvánosságra hozni a társaság középtávú, megújuló energia termelésére épülő stratégiáját a megmaradó vagyonkezelési feladatok mellett. A társaság pénteken jelentette be, hogy az augusztus 31-re összehívott rendkívüli közgyűlésen ad tájékoztatást a fenti bejelentés időpontjáról, és azt is, hogy a Pannonunion leányvállalatát tőzsdére viszi.

A gyorsjelentés megjegyzi, hogy az értékesítés közvetlen költsége az első félévben az árbevétel csökkenésénél mérsékeltebben, 29,5 százalékkal 4,791 milliárd forintra esett vissza. A kettő különbözete, az 1,481 milliárd forint bruttó fedezet 47,8 százalékkal maradt el a bázistól. Üzemi szinten a Pannonplast 251 millió forint veszteséget könyvelt el az év első hat hónapjában, de ez a bázishoz képest jelentős javulás, mert a múlt évi első félévi 297 millió forint üzemi szintű nyereséghez közel egymilliárd forinttal járult hozzá a Tu-Plast eladása.

Többek között ez az oka annak, hogy az adó- és kamatfizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti nyereség (EBITDA) 739 millió forinttal 301 millió forintra csökkent. A pénzügyi soron elkönyvelt nyereség a Synergon árfolyamának emelkedésén elszámolt 368 millió forint - részben realizált - árfolyamnyereségnek köszönhetően 351 millió forintot tett ki, 21,5 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál.

A Pannonplast konszolidált mérlegének főösszege az időszak végén 19,428 milliárd forint volt, 1,7 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A 12,510 milliárd forint saját tőke lényegében stagnálást jelent. A társaságnak június végén 1,097 milliárd forint hosszúlejáratú kötelezettsége volt, 85,3 százalékkal több a bázisnál, ugyanakkor a rövidlejáratú hitelek 1,9 százalékkal 3,115 milliárd forintra mérséklődtek.

A Pannonplast június 30-án - a kibocsátott több mint 421 millió részvényből - 90 ezer darab Pannonplast részvényt képviselő tőzsdei határidős kontraktussal rendelkezett.