Nem a Mol nyerte a montenegrói tendert

Vágólapra másolva!
A Petrol szlovén olajtársaság alakíthat közös vállalatot a Montenegro bonus montenegrói állami olajcéggel, amelyre a Mol is pályázott - jelentették be csütörtökön ez utóbbi cetinjei székhelyén. Ha valami miatt mégis meghiúsulna az üzlet, úgy a Mollal kezdenek tárgyalásokat.
Vágólapra másolva!

A Tanjug szerb hírügynökség által ismertetett bejelentés szerint a közös vállalat alapítására kiírt versenypályázaton a második helyre sorolták a Mol magyar társaságot, a horvát INA pedig a harmadik lett; ez utóbbi 25 százaléka egyébként a Mol tulajdona.

A majdani közös vállalat a tervek szerint kőolajszármazékok forgalmazásával és tárolásával, üzemanyagtöltő állomások és gázvezeték építésével foglalkozik majd. A versenypályázat nyertesének a tender feltételei szerint 20 ezer köbméteres befogadóképességű kőolajszármazék-tárolót kell építenie az Adria-parti Bar kikötőjében.

A Vijesti című montenegrói újság minapi híradása szerint a szerződéskötésre meghívott Petrol 154,5 millió eurót ajánlott az új vállalatban való részesedésért - a külföldi stratégiai partner a közös vállalat alaptőkéjének felét birtokolja majd -, a Mol 105 millió, az INA pedig 130,5 millió eurót. Bár a horvát olajtársaság a Molnál magasabb összeget kínált, a pályázat elbírálásakor különböző okok miatt csak a harmadik helyre rangsorolták.

A Montenegro bonus vezetői közölték: amennyiben meghiúsulna a szerződéskötés a tendergyőztes szlovén vállalattal, úgy a második helyezettel - vagyis a Mollal - kezdenek tárgyalásokat.

A montenegrói befektetés iránt korábban érdeklődött a szerb NIS, a görög Hellenic Petroleum és a Lukoil orosz olajtársaság is, de pénzügyi ajánlatot végül nem tettek.