Továbbra sem kérnek lengyel húst az oroszok

Vágólapra másolva!
Nem ért el áttörést az Európai Unió Oroszország lengyel húsimport tilalma ügyében hétvégi ciprusi tárgyalásain. Az Oroszországgal folytatott kétnapos egyezkedés után Markosz Kiprianu uniós fogyasztóvédelmi biztos elmondta: a felek képtelenek voltak túllépni a vitás kérdések meghatározásán, és elkötelezni magukat a tárgyalások folytatására.
Vágólapra másolva!

Kiprianu szerint az orosz fél felelős a kudarcért, Moszkva szerint viszont a vitatott kérdésekben már mostanra többet kellett volna tenni.

Uniós tisztviselők azt remélték, hogy a lengyel-orosz húsvita lezárásával a május 18-i csúcstalálkozón már zöld utat adhatnak az Európai Unió és Oroszország új partnerségi megállapodását célzó tárgyalások megkezdésének. Ez a lehetőség most nem tűnik reálisnak, uniós diplomaták szerint.

Pénteken Peter Mandelson uniós kereskedelmi biztos kijelentette, hogy a bizalom mértéke az EU és Oroszország között 1991 óta a legalacsonyabb szintet érte el.

Az Európai Bizottság a múlt szerdán újabb levélben tisztázott "minden olyan kérdést", amelyet Oroszország fölvetett a lengyel húsimport biztonságával kapcsolatban. A bizottság egy meg nem nevezett tisztségviselője szerint a levélben a Lengyelországban folytatott legutóbbi közös - uniós, orosz és lengyel állatorvosok - vizsgálatainak eredményire hivatkozva igyekeztek eloszlatni a lengyel húskészítmények kapcsolatos orosz aggodalmakat. Moszkva most, a ciprusi találkozón válaszolt az uniós álláspont részleteire.

Moszkva 16 hónapja tiltotta be a lengyel hústermékek importját, arra hivatkozva, hogy a lengyel hússzállítmányokat kísérő állatorvosi igazolások egy része hamisítvány volt. A lengyel kormány ezért úgy döntött, megvétózza az Európai Unió és Oroszország új partnerségi megállapodását célzó tárgyalások megkezdését - benne az energiaügyi együttműködést -, amíg Moszkva fel nem oldja az importtilalmat. Ezzel kapcsolatos határozottságából eddig nem engedett a lengyel vezetés.

A lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter szerint az orosz élelmiszer-embargó Lengyelországnak nagyjából egymillió dollárjába (1,28 millió euró) kerül naponta, évente pedig mintegy 400 millió dollár (513 millió euró) kárt okoz.