Malév: csak a vezérigazgató marad a posztján

Vágólapra másolva!
A Malév Zrt. szerdán rendkívüli közgyűlést tartott. Ennek során döntött az új befektető, az AirBridge Zrt. befolyásszerzése folytán javasolt módosításokról, a légitársaság alaptőkéjének emeléséről, igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok lemondásáról, felmentéséről és új tisztségviselők kinevezéséről.
Vágólapra másolva!

A Malév Zrt. rendkívüli közgyűlése szerdán megtárgyalta és elfogadta a légitársaság alapító okiratának módosítását, és olyan feltételes határozatokat hozott, melyek akkor lépnek hatályba, ha az ÁPV Zrt. és az AirBridge Zrt. között 2007. február 23-án létrejött privatizációs szerződés szerinti zárási feltételek maradéktalan teljesülnek.

Feltételes határozat született a társaságban történő alaptőke-emelésről, és feljogosították az AirBridge Zrt.-t a kibocsátásra kerülő új részvények átvételére. A társaság alaptőkéjét "A" sorozatú, névreszóló törzsrészvény zártkörű forgalomba hozatalával emelik fel 5 033 000 000 forint (azaz ötmilliárd-harminchárommillió forint) kibocsátási érték megfizetése ellenében. A tőkeemelésnek megfelelő összeget az AirBridge Zrt. letéti számlán helyezi el.

Ugyancsak feltételes határozattal hagyta jóvá a légitársaság rendkívüli közgyűlése egyes vagyonelemek átruházását a Malév Vagyonkezelő Kft. részére. Ennek értelmében a Malév Zrt. 100 százalékos tulajdonában lévő MALCO LLC. üzletrésze (benne egy Boeing 767-200 típusú repülőgép), valamennyi Malév védjegyjogosultság és az abból eredő vagyoni és egyéb jogok (Malév márkanév), valamint a Mol Nyrt. Százhalombatta Telep és a Budapest Ferihegy Nemzetközi Repülőtér között húzódó kerozinszállító vezetéknek a Ferihegyi repülőtér határán kívül eső szakasza kerül az újonnan megalapított vagyonkezelő birtokába összességében 76 millió euró + áfa értékben. Ez a konstrukció szolgál az MFB által a Malévnek nyújtott, mintegy 20 milliárd forint hitel fedezetéül.

A Malév Zrt. igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak felmentéséről és új tisztségviselők megválasztásáról is feltételes határozatot született. A közgyűlés visszahívta tisztségéből a Malév Zrt. igazgatóságának és felügyelőbizottságának elnökét és tagjait, valamint elfogadta a tisztségről való lemondást. Az igazgatóság tagjává választották Borisz Abramovicsot, akit egyben az igazgatóság elnökének is javasolt az ÁPV Zrt. A befektető bizalmát élvezve a vezérigazgatói posztot továbbra is dr.Gönci János tölti be. Az igazgatóság és a felügyelőbizottság elnökeit a testületek első ülésén választják meg.