Megijesztették a megszorítások a vállalkozásokat

Vágólapra másolva!
Váratlan sokként értékelték, ám annál kevésbé kedvezőtlenül élték meg a kis- és középvállalkozások a tavaly októberben bevezetett költségvetési szigorításokhoz kapcsolódó intézkedéseket - derül ki az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézetnek a Volksbank és a Figyelő támogatásával készített legújabb felméréséből.
Vágólapra másolva!

A kutatási adatokból az látszik, hogy az intézkedések kevésbé hatottak keményen a vállalkozásokra, mint ahogyan arra a cégek tulajdonosai és vezetői arra az intézkedések bejelentésekor számítottak. A felmérés szerint ugyanis a cégek kilátásba helyezett és ténylegesen megvalósított intézkedései között jelentős különbségek vannak.

Míg júliusban a vállalkozások 16 százaléka tervezte, hogy az adóterhek emelkedése miatt később emeli meg alkalmazottainak bérét, addig valójában csak 3,5 százalékuk élt ezzel a lehetőséggel.

A vállalkozások 12 százaléka helyezte kilátásba tavaly nyáron, hogy beszünteti veszteséges üzletágait, ám végül csak 2 százalékuk járt el így. A cégek 8 százaléka vázolt fel nyereségcsökkentő lépéseket, de csak egy százalékuk hajtott végre ilyet.

Tavaly júliusban a megkérdezet vállalkozások 52 százalékának vezetői azt állították, hogy az adóemelések és más terhek növekedése érezhetően rontja tavalyi eredményeiket, januárban viszont már csak 47 százalékuk szerint történt így. Ugyanakkor kevesebben számoltak be jelentősebb és többen enyhébb romlásról, mint ahogy korábban vélték.

A megkérdezett vállalkozásoknál átlagosan 5,9 százalékkal emelkedett az alkalmazottak bruttó bére tavaly, így a 9 százalék körüli inflációs előrejelzéseket figyelembe véve komoly reálbércsökkenéssel lehet számolni.

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézete kilencedik alkalommal készítette el felmérését. A negyedévente tartott adatfelvételek során 300 magyarországi, 20-249 főt alkalmazó kis- és közepes vállalkozás vezetőjét vagy tulajdonosát kérdezik cége üzleti helyzetéről és azzal kapcsolatos várakozásaikról, valamint gazdaságot érintő kormányzati intézkedések hatásairól.