Holnap még beküldhető az szja bevallás

Vágólapra másolva!
A 2006-os személyi jövedelemadót február 15-ig kell az egyéni vállalkozóknak az adóhatósággal elszámolniuk. Januártól a bevallást - a nyugdíjasok kivételével - már csak elektronikus úton lehet benyújtani.
Vágólapra másolva!

Az APEH útmutatója szerint a 0653-as számú bevallási nyomtatvány a személyi jövedelemadó mellett az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, a különadó, az egészségügyi hozzájárulás, az egyes magánszemélyek járulékainak, valamint a nyugdíj mellett egyéni vállalkozói tevékenységet folytatók baleseti járulékának a bevallására is szolgál.

Az szja bevallást az APEH honlapjáról elérhető internetes program segítségével kell kitölteni, amelyet az idei évtől már csak elektronikus úton lehet az adóhatóságnak elküldeni. Kizárólag a kiegészítő tevékenységet folytató (nyugdíjas) egyéni vállalkozóknak van lehetőségük papír alapú bevallásra és így a postai benyújtásra is.

A személyi jövedelemadót ugyancsak február 15-éig kell megfizetni. A bankszámla-nyitásra kötelezett adózók a befizetéseiket kizárólag bankszámláról történő átutalással teljesíthetik. A visszaigényelt összeget a bevallás benyújtásától számított 30 napon belül, de legkorábban 2007. március 1-jétől postázza az adóhatóság. Jó tudni, hogy a bevallás hibája esetén a 30 napos határidő csak a kijavítástól kezdődik. A határidő lejártát követően az év végéig használható még a 0653-as nyomtatvány. Ezután azonban már a pótlás évében rendszeresített bevalláspótló nyomtatványt kell az adóhatósághoz a mulasztónak benyújtania. A késedelmesen, de az APEH felszólítását, ellenőrzését megelőzően benyújtott bevallás miatt 100 ezer forintig terjedhet a mulasztási bírság összege, ha az adózó a késedelmét nem mentette ki. Ha a magánszemély bármely ok miatt nem tudja a bevallását határidőre elkészíteni, akkor a késedelmét a késedelemre okot adó körülmény megszűnését követő 15 napon belül a bevallásához csatolt igazolási kérelmében kimentheti. Az igazolási kérelemben meg kell jelölni a késedelem okát, és a kérelemhez csatolni kell a késedelmet igazoló iratokat is.

A jogszabályváltozásokkal összhangban új lapokat is tartalmaz a bevallás - olvasható az APEH tájékoztatójában. Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztári kedvezmény kedvezményt a magánszemély rendelkező nyilatkozata alapján közvetlenül a pénztárba utalja át az adóhatóság. Hasonló rendelkezési jogosultság kapcsolódik a tavaly bevezetett nyugdíj-előtakarékossági számlához is. A nyilatkozatokat mindkét esetben a 01-B táblán lehet megtenni. A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozóknak a 05-ös lapon kell bevallaniuk a cégautó adóval kapcsolatos kötelezettségüket. Az ekhos jövedelmeket pedig a 06-os lapon kell feltüntetni. A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozót, valamint az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemélyt terhelő járulék bevallásához 08-A és a 08-B táblát kell használni. A kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő egyéni vállalkozónak az szja bevallásában (0653-as) nem kell feltüntetnie a saját járulékát és a cégautó adót, mert azt a február 12-éig kellett egy külön bevallásban a 06584-es nyomtatványon elszámolnia. Az egyéni vállalkozóknak ugyanakkor 2006. szeptember 1-jétől december 31-éig terjedő időszakra már meg kell fizetniük a 4 százalékos különadót, amelyet a 14-es lapon kell feltüntetni.

A tavalyi bevallásokat is most kell elküldenihttp://www.origo.hu/uzletinegyed/ado/20070104atavalyi.htmlMégis lesz munkáltatói adómegállapításhttp://www.origo.hu/uzletinegyed/ado/20061218megis.html