Bécsi vevő érdeklődik a prágai reptér iránt

Vágólapra másolva!
Osztrák vevőjelölt is ringbe szállhat a prágai repülőtér megvásárlásáért. A cseh légikikötőt már 2004-ben közel 1,3 milliárd euróra értékelte egy befektetési cég, igaz, a privatizációs folyamat még mindig az elején tart.
Vágólapra másolva!

A bécsi repülőteret üzemeltető Flughafen Wient érdekelné a prágai Ruzyne repülőtér privatizációval történő eladása osztrák sajtóértesülések szerint. A bécsi céget a tőzsdén is jegyzik.

A Ruzyne magánosítása egyelőre igen kezdeti stádiumban van, még csak tervezik a privatizációban közreműködő beruházási bank kiválasztását, az idei év első negyedében. Mindezek alapján az eladás tényleges procedúrája 2008-ban indulhat el.

A cseh sajtó szerint nagy érdeklődés övezheti majd a repülőtéri magánosítást, a Flughafen Wien a cseh-szlovák Penta csoporttal indulhat közösen versenybe, miként tette ezt a TwoOne konzorciumban a szlovákiai repülőterekért (Pozsony, Kassa). A lehetséges jelöltek száma elérheti a tizet.

A prágai repülőtér forgalma tavaly 11,6 millió utasra nőtt, egy befektetési cég, a Patria Finance 2004-ben 36 milliárd koronára, azaz közel 1,3 milliárd euróra becsülte a repülőtér-üzemeltető értékét.